Eten en drinken vol emotie

14 Jul 2015

Hij is nu in de bioscoop: Pixar’s film Binnenste Buiten (Inside Out)! Naar aanleiding van de release van Binnenstebuiten zijn hier de vijf recepten die perfect passen bij elke stemming. Zelfs Afkeer zegt geen nee tegen deze heerlijke gerechten en Plezier staat al te springen!

Opgroeien gaat niet zonder vallen en opstaan, en dat geldt ook voor Riley. Wanneer haar vader een nieuwe baan krijgt in San Francisco, moet ze haar leventje in het Midden-Westen van Amerika achter zich laten. Riley laat zich, net als iedereen, leiden door haar emoties: Plezier, Angst, Woede, Afkeer en Verdriet. De emoties wonen in het Hoofdkwartier, de commandoruimte in Riley’s hoofd, waar ze haar van advies voorzien bij de dagelijkse dingen. Riley en haar emoties hebben moeite om zich aan te passen aan het nieuwe leven in San Francisco, wat leidt tot opschudding in het Hoofdkwartier. Hoewel Plezier, Riley’s belangrijkste emotie, haar best doet om alles positief te houden, ruziën de emoties over hoe ze het beste kunnen omgaan met een nieuwe stad, een nieuw huis en een nieuwe school.

Emotie: Plezier

Het doel van Plezier is om Riley zo gelukkig mogelijk te houden. Ze is vrolijk, optimistisch en vastberaden om in elke situatie het positieve te zien. Plezier ziet de uitdagingen in Riley’s leven als kansen en de minder vrolijke momenten als een kleine hobbel in de weg naar nog meer fantastische dingen. Zolang Riley gelukkig is, is Plezier dat ook.

Een shot vol plezier

  • 1 grote schijf ananas
  • 1 groot stuk mango
  • 5 cm gember, geraspt
  • een mespuntje cayennepeper

Doe de ananas, de mango en de gember in een slowjuicer of sapcentrifuge. Schenk vervolgens het sap in een mooi shotglaasje, voeg de cayennepeper en je hebt Plezier in een glaasje! Drink voor extra plezier met vrienden samen en haal leuke herinneringen op.

Emotie: Angst

De belangrijkste taak van Angst is om Riley te beschermen. Hij is continu op zoek naar mogelijke rampen en brengt zijn tijd door met het berekenen van mogelijke gevaren en risico’s in het dagelijks leven van Riley. Er zijn maar weinig activiteiten en evenementen die Angst niet gevaarlijk of mogelijk fataal vindt.

Een kom met comfort

  • 500 gram gele courgettes
  • de geraspte schil en het sap van 1 citroen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel geelwortel/kurkuma
  • 1 liter kippenbouillon
  • 100 gram basmatirijst
  • peper en zout

Snijd de courgettes in dunne plakken en snijd ze vervolgens in kleine stukjes. Doe ze samen met de citroenrasp en olijfolie in een pan en roer goed. Laat dit vijf minuten zachtjes koken. Voeg de geelwortel, citroensap en kippenbouillon toe en kook hierin de rijst. Laat dit 15 minuten koken, of totdat de courgette en rijst gaar zijn. Voeg naar smaak de peper en zout toe.

Emotie: Woede

Woede houdt zich vol overgave bezig met of dingen wel eerlijk gaan voor Riley. Hij is temperamentvol en heeft de neiging om (letterlijk) te ontploffen wanneer dingen niet gaan als gepland. Hij maakt zich snel boos en heeft maar weinig geduld voor de imperfecties van het leven.

Licht ontvlambare salsa voor heethoofden

  • 2 jalapeno pepers
  • 2 habanero pepers
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels gesneden koriander
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • ¼ theelepel oregano
  • 1 snufje tijm
  • zout en peper
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 60 ml water

Doe de pepers, ui, knoflook, koriander en komijn in een keukenmachine en mix dit samen tot het een fijngesneden mengsel is. Voeg de oregano, tijm, zout, peper, azijn, olijfolie en het water toe en meng dit goed door elkaar. Giet het mengsel in een glazen pot (weckpot, jampot of mason jar) en laat het twee dagen in de koelkast op smaak komen. Serveer de salsa met nachos, op fajitas of burritos, of bij eieren! Let op: deze salsa is zeer heet en zet je net als Woede in vuur in vlam!

Emotie: Verdriet

Geen van de andere emoties begrijpen echt wat de rol van Verdriet is. Verdriet zou maar wat graag optimistischer en behulpzaam zijn in het gelukkig houden van Riley, maar ze vind het zo moeilijk om positief te zijn. Soms lijkt het het beste om gewoon op de grond te gaan liggen en even lekker te huilen.

Een echte kop troost

Ingrediënten van de gezouten caramel saus:

  • 75 gram ongezouten boter
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram kristalsuiker
  • 50 gram Golden Syrup
  • 125 ml slagroom (of double cream)
  • 1 theelepel fleur de sel

Smelt de boter, suiker en syrup in een kleine pan en laat dit 3 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door. Voeg de slagroom en een halve theelepel fleur de sel toe en roer nog eens. Proef voorzichtig en voeg naar smaak nog meer zout toe.

Ingrediënten:

  • warme chocolademelk
  • 250 ml volle melk
  • 50 gram pure chocola
  • 3 eetlepels gezouten caramelsaus
  • een bus spuitslagroom (optioneel)

Giet de melk in een klein pan en voeg de fijngesneden chocola toe, evenals de gezouten caramel saus. Breng de chocolademelk zachtjes aan de kook terwijl je roert. Giet de chocolademelk in een mok en eventueel kun je hier nog een grote dot slagroom opspuiten en hier nog wat gezouten caramel saus over druppelen. Zelfs Verdriet stopt met huilen voor deze heerlijke chocolademelk!

Emotie: Afkeer

Afkeer heeft heel veel meningen, is extreem eerlijk en zorgt ervoor dat Riley niet vergiftigd wordt- zowel fysiek als op sociaal vlak. Ze houdt een scherp oogje op de mensen, plekken en dingen waar Riley mee in contact komt. Of dat nu broccoli is of een modetrend van vorig jaar. Afkeer heeft altijd de beste bedoelingen en weigert om haar maatstaven te verlagen.

Door Afkeer goedgekeurde broccoli pizza

  • 300 gram broccoli roosjes, panklaar
  • ½ pak mix voor pizzabodem
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 bol mozzarella, in dunne plakken gesneden
  • 4 zongedroogde tomaten, in reepjes gesneden
  • ½ eetlepel Italiaanse kruiden

Verwarm de oven voor op 225 graden. Halveer de broccoliroosjes in de lengte en kook deze in een pan met water en een snufje zout beetgaar. Spoel de broccoli af in een vergiet met koud water en laat dit goed uitlekken. Bereid het pizzadeeg met 1 eetlepel olijfolie volgens de verpakking. Rol het deeg tot een dunne ronde lap op een met bloem bestoven aanrecht. Bestrijk de pizza lichtjes met olie en versier vervolgens met de mozzarella, broccoli en zongedroogde tomaten. Breng op smaak met de Italiaanse kruiden, zout en peper en sprenkel nog wat olie over de pizza. Bak de pizza in 15 minuten goudbruin in de oven. Hier zegt zelfs Afkeer geen ‘jakkes’ tegen.