Alles over fidget hand spinners

1 Apr 2017

Hier vind je een heleboel informatie over fidget hand spinners, de speelgoedrage uit de Verenigde Staten die in het voorjaar van 2017 naar Nederland waaide. Je krijgt antwoord op vragen als:

Wat is een fidget hand spinner?

Een fidget hand spinner is een klein, simpel speeltje / gadget dat er een beetje uitziet als een werpster met drie “spaken”. In elke “spaak” van de spinner zit een cirkelvormig gat. Hierin bevindt een ring met lagers erin die kan draaien. Ook in het midden zit zo’n ring met lagers. Meestal zit er een dop op de middelste ring, zodat de fidget hand spinner gemakkelijker kan worden vastgepakt. Er zijn trouwens ook hand spinners verkrijgbaar die maar twee “spaken” hebben.

Eigenlijk heeft een hand spinner alleen de middelste ring met kogellagers nodig om te kunnen draaien. De andere twee of drie ringen in de spaken zien er leuk uit, maar ze hebben voor het draaien geen nut. Behalve dan om de ronddraaitijd wat te verlengen. Want door hun gewicht zorgen ze voor wat extra middelpuntvliedende kracht.

Door de ring met kogellagertjes erin gaat de hand spinner heel snel ronddraaien als je er vanaf de zijkant een tik tegen geeft. Een spinner kan tot wel twee minuten blijven draaien.

De ringen kun je vervangen. De ring met dop in het midden bijvoorbeeld kun je vervangen door een open ring. Vervolgens kun je een pen of een potlood gebruiker om de hand spinner te laten draaien.

Oorsprong

Hoewel hand spinners pas de laatste maanden populair geworden zijn bestaan ze al veel langer. Sinds 1993 om precies te zijn. Toen bedacht de Amerikaanse uitvindster Catherine Hettinger de fidget spinner voor haar kids. Rijk is ze overigens niet geworden van haar uitvinding. Haar patent op de hand spinner liet ze in 2007 verlopen.

Wat kun je er ermee?

De stressbal en de kubus van Rubick zijn ooit ontwikkeld als gadget om mensen rustig te maken en of beter te laten concentreren. Oorspronkelijk is ook de fidget hand spinner ontwikkeld als rustgevend speeltje voor mensen met ADHD en onrustige gevoelens. Daarnaast is de spinner bedoeld om het concentratievermogen te vergroten. Maar eigenlijk is de fidget spinner gewoon een grappig speeltje en intussen wordt de gadget ook gebruikt om allerlei trucjes mee uit te halen.

Soorten en maten

Fidget hand spinners zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en kleuren. Er zijn spinners van metaal, hout en plastic op de markt. De hand spinners van plastic zijn het goedkoopst, maar gaan niet zo lang mee als de duurdere uitvoeringen. Daarnaast zijn de duurdere uitvoeringen beter uitgebalanceerd, maken ze minder geluid en zijn de kogellagertjes van betere kwaliteit, waardoor de spinner langer rond blijft draaien.

Prijzen

De winkelprijzen lopen enorm uiteen. Ze variëren van zo’n 5 tot wel 90 EURO, afhankelijk van de soort en uitvoering van de spinner. De allergoedkoopste manier om een fidget spinner te kopen is om hem op AliExpress te bestellen.

Hoe gebruik je een fidget hand spinner?

In de basis zijn er drie manieren waarop je een hand spinner kan gebruiken.

Je pakt de spinner vast tussen je duim en wijsvinger of duim en middelvinger. Met een van de ander vinger aan dezelfde hand of je andere hand geef je de spaak van de spinner een tikje, zodat hij gaat draaien.
Je geeft een van de spaken van de fidget spinner een tik en legt hem op een plat oppervlak – zoals een tafelblad – en laat hem zelfstandig (uit)draaien.
Je start het draaien van de hand spinner door tegen een van de spaken te tikken en legt hem daarna op een van je vingertoppen.

Verder zijn er best wel veel leuke trucjes die je met een hand spinner kan uithalen. In de onderstaande YouTube filmpjes zie je wat je allemaal voor tricks kan uithalen met een fidget hand spinner. Je ziet onder andere hoe je ze al draaiend kan stapelen. Of hoe een spinner op de punt van een potlood draait.

Schoonmaken

Om je hand spinner langer te laten draaien is het handig om hem af en toe schoon te maken. Na verloop van tijd gaat er stof of kleine pluisjes op de kogellagers zitten en dat veroorzaakt wrijving. Hierdoor draait een hand spinner korter. Het goede nieuws is dat je een hand spinner (meestal) zelf kan schoonmaken.

Je kan ontsmettingsalcohol / Isopropyl 99% Alcohol of aceton gebruiken om je fidget hand spinner te reinigen.

  • als de middelste ring met lagers onder een kapje zit, moet je eerst het kapje verwijderen. Sommige kapjes kun er eraf klikken. Andere hebben schroefdraad. Dus die moet je eraf schroeven.
  • als de ring zelf een afdekrand heeft, moet je deze er voorzichtig met een schroevendraaier afhalen.

Het is in principe niet nodig om de de ring met kogellagers uit de spinner te halen. Er zijn spinners waarin de ring met loctite (lijm) is bevestigd. Deze kun je niet zonder schade uit de spinner halen. Bij andere spinners kun je de lagerring met je vinger uit spinner duwen. En bij weer andere (duurdere) moet je eerst een afdekplaatje los schoeven, waarna je de lagerring eruit kan halen.

Let op: Gebruik ontsmettingsalcohol om plastic spinners schoon te maken. Anders heb je kans dat je plastic spinner door het schoonmaakmiddel wordt aangevreten.

  • Doe voldoende schoonmaakmiddel in en kom om de lager of spinner in rond te zwiepen / draaien (swish).
  • Haal de lager of spinner uit de kom en draai ‘m naar beide kanten rond, herhaal dit drie of vier keer.
  • Gebruik een haardroger om de lagerring droog te maken. Gebruik GEEN doek, want hierdoor komen er stofdeeltjes op de hand spinner en kun je weer opnieuw beginnen.
  • Zet de hand spinner weer in elkaar (lagerring in de spinner + kapje op de middelste lager ring).

Na het schoonmaken doet je hand spinner het langer, maar hij is nu wel wat luidruchtiger geworden. Als je liever een fluisterstille hand spinner hebt, gebruik je een heel klein beetje ventiel- / kleppenolie om de lagers te smeren. Oliën met WD-40 helpt ook om een spinner soepeler en stiller te laten lopen.

Zelf een spinner maken

Als je een 3D printer hebt, kun je ook zelf een hand spinner maken. Naast een 3D printer heb je ook de lagers van een skateboard nodig.

Hier is een pagina waarop je een aantal DIY ontwerpen tegenkomt: https://all3dp.com/1/best-fidget-spinner-toys-cool-hand-spinners-buy-diy-3d-print/

Waar koop je een fidget hand spinner

Als je echt goedkoop een spinner wil kopen — en je het geen probleem vindt om een aantal dagen te wachten voordat je hem in huis hebt — dan kan je hem het beste bestellen op AliExpress. AliExpress is de consumententak van Alibaba, een enorm online platform waar Chinese fabrikanten en groothandels hun producten verkopen.

Over spullen die je op AliExpress koopt hoef je geen BTW, inklaringskosten of invoerrechten te betalen, als het aankoopbedrag niet hoger is dan 22 euro tenminste. Voor AliExpress aankopen met gratis verzending ligt de leveringsduur meestal tussen de twee weken en een maand. Dus je moet wel even geduld hebben.