De ultieme Halloweengids voor kids

6 Oct 2016

Vier jij op 31 oktober het feest van Halloween? Dan moet je zeker deze gids voor kids lezen met leuke en interessante Halloween weetjes en ideetjes. Hierin staat echt alles wat je wil weten over Halloween.

Halloween pompoen uitsnijden

Het uithollen van een pompoen is een van de bekendste Halloween dingen om te doen. Zelf heb ik ook al vaak zo’n pompoen gemaakt. Al jaren snijd ik in de aanloop naar Halloween een mooie grote pompoen uit om hem daarna met een waxinelichtje in zijn buik in de tuin te zetten.

Wil je dat ook doen? Het onderstaande stappenplan helpt je op weg.

Wat heb je nodig om een pompoen uit te hollen?

Hoe doe je het?

Natuurlijk zorg je eerst voor een pompoen. Het liefst een hele mooie grote!

Gebruik een mes om de bovenkant van de pompoen los te snijden. Kijk wel heel goed uit dat je niet uitschiet en jezelf snijdt. Het is handig om een volwassene in de buurt te hebben die je helpt en een oogje in het zeil houdt.

Heb je de schedel van de pompoen gelicht? Mooi. Je ziet dan de pompoen helemaal vol zit met pitten en vezels. Dat moet er straks allemaal uit.

Verwijder het bovenste deel dat je net hebt losgesneden van de pompoen. Haal het loszittende spul — de vezels en de pitten — weg. Gebruik hiervoor een mes. Of een lepel.

Ook het losse spul uit het binnenste van de pompoen moet er allemaal uit. Schep de pitten en vezels uit de pompoen met een lepel. Voor dit klusje kun je trouwens het allerbeste een meloenschep gebruiken. Dat werkt het prettigst.

We gaan de pompoen niet alleen uithollen. We gaan hem ook een gezicht geven door er ogen en een mond uit te snijden. Je kan natuurlijk gewoon beginnen met het uitsnijden van de ogen en de mond. Maar het is handiger om van tevoren op de pompoen aan te geven hoe de vorm van de ogen en de mond wordt. Dan is de kans dat je de pompoen per ongeluk versnijdt een stuk kleiner. Met pen of stift schets je daarom de ogen en een (in mijn geval gemene) mond op de pompoenenschil. Als je toevallig verkeerd tekent maakt dat niet zoveel uit. De lijnen kun je later vrij gemakkelijk wegpoetsen. Het gezicht van de pompoen in dit voorbeeld is simpel. Als je een wat moeilijker ontwerp wilt, dan vind je hier een heleboel sjablonen. Daar zitten best een paar uitdagende sjablonen tussen. Print het sjabloon uit en trek de vorm over op de Halloweenpompoen. Daarna snij je de zwarte vlakken uit.

Snij de pompoenenmond uit met een mes. Duw het losgesneden stuk van de pompoen voorzichtig uit de pompoen.

Na de mond zijn de ogen aan de beurt. Ook deze snij je weer voorzichtig uit.

Halloween pompoen – hoed erop en klaar is kees

Yes, je Halloweenpompoen is klaar! De ogen en de mond zijn netjes uitgesneden. Zet de bovenkant weer op de pompoen en hop: naar buiten met je creatie. En natuurlijk niet vergeten om ‘m in de avond te verlichten met een waxinelichtje.

Achtergrondinfo: weetjes over Halloween

Halloween is het griezelfeest van heksen, vampiers, spoken, zombies en andere engerds, dat wist je al. Maar hoe is Halloween eigenlijk ontstaan? En waar komen de bekendste Halloween gebruiken, zoals trick-or-treat en de pompoenlantaarns, vandaan?

All Hallow’s Eve

Halloween is een jaarlijks terugkerend feest dat gevierd wordt op 31 oktober. Het woord Halloween is een verbastering van All Hallow’s Eve. Dit is Engels voor de avond voor Allerheiligen. Allerheiligen is een katholieke viering voor de heiligenverering.

Oorsprong

Halloween komt echter niet van de Katholieke kerk, maar vindt zijn oorsprong in nog veel vroegere tijden, het Keltische Ierland van de 5e eeuw voor Christus. Daar werd op 31 oktober het feest van Samhain gevierd, het Keltische Nieuwjaar. Volgens de overlevering kwamen op die dag de geesten van de overledenen van het afgelopen jaar terug om bezit te nemen van de lichamen van de levenden. Uit angst voor de doden doofden de mensen op de avond van 31 oktober zoveel mogelijk het licht en vuur in hun huizen om ze onaantrekkelijk voor de geesten te maken. Ook verkleedden mensen zich om zichzelf onherkenbaar te maken. En ze maakten herrie om de geesten weg te jagen die op zoek waren naar nieuwe lichamen.

Het Keltische Halloween-feest werd later door anderen — eerst de Romeinen en nog later de Katholieke kerk — overgenomen. Door het afnemende bijgeloof in geesten kreeg Halloween na verloop van tijd meer een ritueel karakter. De verkleedpartij als vampier, zombie, geest of heks kreeg dan ook een meer ceremoniële rol.

In de eerste helft van de 19e eeuw verhuisden veel mensen uit Ierland naar Amerika. Zij introduceerden het van Halloween in de Verenigde Staten. In die tijd werd er bij wijze van plagerijtje op de ramen van huizen getikt of werden de hekken uit hun hengsel gehaald.

Bonfires

Tegenwoordig is het een minder bekend en populair onderdeel van Halloween, maar in het verleden waren de zogenaamde bonfires een belangrijk aspect. Bonfires zijn grote feestvuren. Oorspronkelijk werden deze vuren ‘bone fires’ genoemd: vuren waarin botten verbrand werden. Vandaag de dag zijn het gewoon vreugdevuren.

Trick or treat

De gewoonte van trick-or-treat, waarbij kinderen de huizen langs gaan voor snoep, is helemaal niet uit Ierland afkomstig. Waarschijnlijk is trick-or-treat een overblijfsel van een 9e eeuwse Europese gewoonte: souling.

Op 2 november is het Allerzielen. Op deze dag was het gebruikelijk om van dorp naar dorp te trekken om te bedelen om soul cakes. Soul cakes zijn vierkante stukjes brood met krenten. Hoe meer soul cakes ze kregen, hoe meer gebeden de bedelaars beloofden op te zeggen voor de overleden familieleden van de gevers. Er werd namelijk geloofd dat elk gebed, zelfs van vreemden, de doden zou helpen om hun weg naar de hemel te vinden.

Lampions

Het gebruik van lampions, de zogenaamde Jack-o-lantern, is gebaseerd op een oud Iers volksverhaal. Een Ierse legende verhaalt over Jack, die bekend stond als een zuipschuit en een bedrieger. Jack had de duivel een loer gedraaid door hem in een boom te laten klimmen en een kruis in de stam te kerven, zodat de duivel er niet meer uit kon. Pas toen de duivel beloofde Jack niet meer lastig te vallen liet Jack hem vrij uit de boom. Na zijn dood werd Jack de toegang tot de hemel ontzegd, maar in de hel was hij vanwege zijn akkefietje met de duivel ook niet welkom. Hij werd veroordeeld om eeuwig rond te dolen, met een gloeiend houtje in een uitgeholde knol als het enige lichtje op zijn pad. De Jack-o-lantern is het overblijfsel van deze legende, alleen werden knollen in de loop van de tijd vervangen door pompoenen.

Spookkoekjes

Trick or treat. Snoep uitdelen hoort bij Halloween, dat heb je hierboven al kunnen lezen. Wat ook leuk is? Om op de 31e oktober lekkere spookkoekjes te bakken.

Ter ere van Halloween bak je — met de hulp van je ouders — iets lekkers. Wat dacht je van je eigen spookkoekjes?

Ze zijn leuk om te maken. Ze zien er grappig uit. En ze zijn lekker om op te eten bovendien.

Wat heb je nodig?

 • 175 gram boter (gesmolten)
 • 200 gram suiker
 • 2 losgeklopte eieren
 • 1 eetlepel met kaneelpoeder
 • 400 gram bloem, gezeefd en extra bloem om te bestuiven
 • 1 bus met poedersuiker
 • 1 eetlepel cacaopoeder
 • bakpapier
 • een deegroller
 • de vorm / omtrek van een spookje

Hoe maak je spookkoekjes?

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.

Roer de boter en de suiker door elkaar en klop de eieren erdoor heen. Kneed het kaneel, doe bloem erdoor, samen met een eetlepel zout.

Bestuif het werkblad en de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een plak van zo’n halve centimeter dik. Leg de spookmal (zie onderaan voor een voorbeeld) op het deeg en snij het uit. Leg de uitgesneden spookvormpjes op een met bakpapier bekleed bakblik en bak ze vervolgens zo’n 12 minuten in de oven.

Gebruik deze vorm als mal voor de spookkoekjes

Laat de spookkoekjes afkoelen. Roer ondertussen 2 tot 3 eetlepels water door de poedersuiker om een dikke stroperige suikerpasta te maken. Gebruik een eetlepel om de koekjes met een laag van deze suikerpasta (het glazuur) te voorzien. Laat het glazuur drogen.

Roer een eetlepel cacaopoeder door de glazuur die over is. Met een sateprikker doop je voorzichtig in de bruine glazuur en teken je vervolgens de ogen van het spookkoekje.

Heksenfeestje?

Een heksenfeestje past natuurlijk helemaal bij Halloween.

We hebben eens een draaiboekje met activiteiten gemaakt, geschreven toen onze dochter haar verjaardag vierde en ze graag een heksenfeestje wilde.

Vanzelfsprekend passen heksen en Halloween prima bij elkaar. Dus als je met Halloween een party wilt organiseren, komen de heksenfeest tips hierbij misschien wel van pas.

Versieringen

Versier je huis met griezelige lichtgevende ballonnen, die je bijvoorbeeld aan de deur kunt hangen. Doe een glow-in-the-dark stick in een ballon, blaas de ballon op en teken er daarna een eng gezicht op met een stift.

Heksendrank

Geef de gasten heksendrank in een flesje. Je kunt hiervoor aanmaaklimonade gebruiken. Die is lekker fel gekleurd: oranje of groen.

Je kunt de kleine heksen allemaal hun eigen flesje geven met hun naam erop. Breezer flesjes zijn hiervoor geschikt als je de etiketten eraf haalt en er een ander leuk etiket (bijvoorbeeld met de naam van het kind) opplakken.

Eten

Je serveert een bakje gelatinepudding met een oogbal-popper erin. Zo’n fopoogbal koop je bij de Action.

Opdrachten doen

Tijdens een heksenfeestje laat je de kids natuurlijk zelf het één en ander doen. Je kan hierbij denken aan:

 • Slanghappen – net als snoephappen, maar dan met zure matjes / spaghetti’s
 • Vliegen op een heksenbezem en pittenzakken gooien in een emmer. Maak een actiefoto van elke heks op de bezem.
 • Grabbelen in een pot met wormen en oogballen – De heksen 1 voor 1 geblinddoekt laten grabbelen. De wormen zijn in het echt slieren gekookte spaghetti en zilveruitjes kun je voor oogballen laten doorgaan.
 • Een toverbrouwsel maken – met 2 eetlepels water, 2 eetlepels bakpoeder en 2 eetlepels azijn en een glazen potje maken de heksen een sissend brouwsel. Voeg eventueel wat levensmiddelenkleurstof toe om het toverbrouwseltje een heerlijk giftig kleurtje te geven.
 • Hoe zit het met de smaak van de heksen? Geblinddoekt proeft elk heksje wat er in de beker zit: curry, pindakaas, appelstroop, suiker, mosterd, mayonaise en een danoontje.

Griezelige wallpapers

Ik heb een heleboel gave Halloween wallpapers voor je verzameld. Er zitten behoorlijk griezelige tussen, maar er zijn ook vrolijke Halloween wallpapers die je kan downloaden.

Check de Halloween wallpapers

Pompoensoep

Hoewel de smaak kan verschillen, zijn in principe alle soorten pompoenen eetbaar. Dus als je er eentje over hebt die je niet gaat uithollen en uitsnijden, dan kun je er altijd nog iets lekkers mee maken: pompoensoep bijvoorbeeld.

Wat heb je nodig?

 • 300 gram vruchtvlees van een pompoen (dit krijg je door een pompoen te schillen, te ontpitten en in stukjes te snijden)
 • één liter kippenbouillion (gemaakt van tabletten)
 • een halve eetlepel bruine basterdsuiker
 • een theelepeltje nootmuskaat
 • één deciliter room

Hoe maak je het?

Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij het vruchtvlees in stukjes.

Doe de stukjes pompoen in de kippenbouillion en breng het aan de kook.

Kook de pompoen in ongeveer in 20 minuten gaar.

Daarna pureer je de pompoen met een staafmixer. Daarna zie je eigenlijk geen stukjes meer. Tenslotte maak je de soep lekker op smaak met de suiker en de nootmuskaat en je roert de room erdoor.

Halloween Memory spel

Maak je eigen Halloween Memory spel met dit sjabloon met (50!) griezelige plaatjes van heksen, zwarte katten, spoken, gemene pompoenen en andere engerds.

Memory spel maken

Pompoen langer goed houden

Als je eenmaal een mooie pompoen hebt uitgesneden wil je hem natuurlijk wel zo lang mogelijk bewaren. Hieronder zijn een aantal tips om de houdbaarheid van jouw Halloweenpompoen te vergroten.

Chloor

Dompel je pompoen een paar minuten onder in een emmer met water waarin een beetje chloor zit. Het chloor voorkomt dat de pompoen gaat schimmelen. Nadat je de pompoen uit het water hebt gehaald laat je hem uitlekken en dep je hem droog aan de buiten- en binnenkant.

Donker bewaren

Als je je de pompoen op een donkere en koele plek bewaard blijft hij langer goed. In de volle zon gaat hij bijvoorbeeld heel snel uitdrogen en krimpen.

Vaseline

Smeer de randen van het patroon dat je hebt uitgesneden in met vaseline. Hierdoor droogt en krimpt de pompoen minder snel.

Zeep

Smeer de binnenkant van je pompoen in met desinfecterende zeep.

Zonnebloemolie

Door de buitenkant van de pompoen in te smeren met zonnebloemolie bederft hij minder snel. Bovendien gaat hij er mooi van glimmen.

Haarlak

Spuit de pompoen in met haarlak. Hieronder duurt het langer voordat hij gaat schimmelen.

In koud water onderdompelen

Bij warme & droge omstandigheden droogt je pompoen snel uit. En dan gaat hij krimpen. Door de pompoen een paar uur in een emmer met koud water te zetten zwelt hij weer wat op.

Batterijlampjes

De warmte van kaarsen of waxinelichtjes verkorten de levensduur van je uitgeholde pompoen. Als alternatief kun je batterijlampjes gebruiken. Of glow-in-the-dark breeklichtjes.

Halloween kleurplaten

Op Leuk voor Kids staan een heleboel Halloween kleurplaten. Ook voor een coole, griezelige kleurplaat van Halloween ben je hier dus aan het goede adres. Hier heb je alvast een paar mooie. Als je klikt op een kleurplaat kan je de grote versie in een nieuw tabblad bekijken.

Mickey Mouse viert Halloween
Zombie
Een Halloweenspookje
De mummie uit de tombe
Halloweenheksje
Pompoen met hoed
Een boze heks met een drankje

Meer creepy plaatjes? Op leukvoorkids.nl staan er echt heel veel. Meer dan 130!

Hier vind je alle Halloween kleurplaten

Tips of aanvullingen

Dit was de Halloween gids voor kids. Heb je leuke tips of aanvullingen die hier niet mogen ontbreken? Aarzel niet om ze te delen.