Dare to Discover – Terug naar de Gouden Eeuw

28 Nov 2017

Op 14 december 2017 lanceert Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam een spectaculaire Virtual Reality tijdreis getiteld ‘Dare to Discover – a VR Journey’. De tijdreis is te zien aan boord van het VOC-schip ‘Amsterdam en voert de museumbezoeker terug naar de Gouden Eeuw. Tijdens de reis maakt de bezoeker een vlucht over de historische haven van Amsterdam en ervaart hoe dit gebied zich in een razendsnel tempo ontwikkelt tot een bedrijvige haven.

https://vimeo.com/244171043

Het meesterwerk van Reinier Nooms

Het uitgangspunt voor ‘Dare to Discover’ is het meesterwerk ‘Gezicht op het IJ met ‘s Lands Zeemagazijn te Amsterdam’, van Reinier Nooms uit 1664. Dit schilderij toont een aantal oorlogsschepen op het water voor het huidige gebouw van Het Scheepvaartmuseum. De oplettende kijker zal tijdens de tijdreis een tekenende Nooms in een bootje tegenkomen. Reinier Nooms behoort tot de belangrijke zeeschilders van de 17e eeuw. Hij dankte zijn bijnaam Zeeman aan zijn vele zeereizen.

Bedrijvigheid in de 17e-eeuwse Amsterdamse haven

Tijdens ‘Dare to Discover’ bevindt de bezoeker zich midden in de haven van het 17e-eeuwse Amsterdam. Hij bekijkt van dichtbij en in de verte verschillende gebeurtenissen en beweegt zich in de grote bedrijvigheid van varende schepen en roeibootjes tussen de schepen die afgebouwd worden. Aan het begin van de tijdreis is de skyline van Amsterdam nog open. Er ontstaat nieuw land waar de werf en ’s Lands Zeemagazijn worden gebouwd. Ook is de Montelbaanstoren te zien, met handelaren van verschillende nationaliteiten en de aan- en afvoer van handelswaar. Hier vindt op de kade ook het afscheidsmoment plaats. Zeelieden, matrozen en soldaten schepen in bij de VOC en nemen afscheid van hun familie.

Praktische informatie

‘Dare to Discover – a VR Journey’ vindt plaats in een ruim van het VOC-schip ‘Amsterdam’ dat is uitgerust met twintig comfortabele draaistoelen en VR brillen. Van 09.30 tot 16.30 uur kunnen bezoekers elk kwartier deelnemen aan de VR Journey. ‘Dare to Discover’ is toegankelijk voor volwassen en kinderen vanaf 8 jaar.

Meer info over ‘Dare to Discover – a VR Journey’