Een halloweenpompoen uithollen met de Pumpkin Masters kit

17 Oct 2018

Elk jaar hollen we een of meerdere grote pompoenen uit voor Halloween. Het is half oktober. De allerhoogste tijd om eens lekker aan de slag te gaan.

In het verleden zochten we een leuk ontwerp uit en tekenden we het sjabloon dat we wilden uitsnijden gewoon met de hand op de pompoen. Of we printten het ontwerp uit en trokken de vorm ervan over op de pompoen. Dit jaar doen we het anders. Op een website kwamen we de Pumpkin Carving Kit van Pumpkin Masters tegen. Da’s een hele mondvol voor een snij-setje. We gaan eens kijken of we daarmee uit de voeten kunnen voor een mooie Halloween-creatie.

De pompoen-snij-kit bevat een aantal tools:

  • een drietal zaagjes met tanden van verschillende grootte:
    • een zaagje met grove tanden voor het verwijderen van de boven- of onderkant van de pompoen
    • een zaagje voor het uitzagen van de vormen
    • een fijngetand zaagje met een ietwat scherp puntje voor het precisiewerk
  • een lepel om de ‘gatsie stuff’ — de pitten & draden — uit het binnenste van de pompoen te scheppen
  • een priem, wellicht handig om de contouren van het ontwerp in de pompoen te krassen
Items in de Pumpkin Carving Kit van Pumpkin Masters: drie zaagjes, een lepel en een priem

Ook krijg je er een boekje bij met tien leuke sjablonen. Bij elk pompoensjabloon staan de stappen vermeld, net als de moeilijkheidsgraad van het ontwerp. Wij hebben gekozen voor het sjabloon met de uil en de vleermuis. Het is de bedoeling dat je het sjabloon nat maakt onder de kraan, het op de pompoen strijkt en er dan een stuk vershoudfolie overheen strijkt zodat het geheel goed blijft zitten. Daarna kun je aan het werk.

Eerst smurrie scheppen

We hebben het zaagje met de grootste tanden gebruikt om de schedel van de pompoen te lichten. Met de lepel hebben we vervolgens de pitten, de draden en wat je nog meer voor smurrie tegenkomt uit het binnenste van de pompoen geschept. De lepel werkt best prettig. Je kunt er ook prima een laagje van het vruchtvlees mee afschrapen.

Alles wat we nodig hebben: het gereedschap uit het setje, het sjabloon, vershoudfolie en natuurlijk een fikse pompoen

Het sjabloon plakken

Netjes volgens de instructies hebben we het papier met het ontwerpsjabloon nat gemaakt onder de kraan en op de pompoen gelegd. Meteen daarna — toen het papier nog nat was — hebben we een stuk vershoudfolie over het sjabloon gedaan. De folie zorgt ervoor dat het sjabloon goed op zijn plaats blijft zitten.

We hebben het ontwerpsjabloon nat gemaakt en op de pompoen geplakt. De folie houdt het sjabloon netjes op zijn plaats.

Zagen

Met de zaagjes hebben we de zwartgekleurde vlakken in het ontwerp weggehaald. Het is het handigste om van binnen naar buiten te werken. Dan is het risico dat je ongewild een stukje van de pompoen afbreekt het kleinst. Voor dit ontwerp hebben we voornamelijk gebruik gemaakt van het zaagje met de fijne tanden. Daarmee kun je secuur werken.

Het is trouwens wel eventjes wennen en lang niet zo gemakkelijk als gedacht. Het is vooral belangrijk om het zaagje haaks op de pompoen te houden. Als je dat niet doet, dan kan het zaagje verbuigen of zelfs breken. Hoewel de vershoudfolie het ontwerpsjabloon aardig op zijn plaats houdt, is het niet altijd even simpel om netjes langs de lijnen te zagen. We ontdekten dat je het ontwerp het beste in grote lijnen kunt uitzagen, om het daarna te verfijnen en netjes af te werken.

Een groot voordeel van de zaagjes (ten opzichte van een hobbymesje) is dat je met het zaagje niet zo snel uitschiet. Het risico dat je de pompoen verknoeit — of erger, een van je eigen vingers amputeert  is dan ook te verwaarlozen. Pumpkin Masters verkoopt ook snij-sets speciaal voor kids, maar we vragen ons af of die echt nodig zijn. Ook met de zaagjes die wij gebruikten kunnen de meeste kids prima uit de voeten. Natuurlijk blijft het belangrijk om voorzichtig om te gaan met gereedschap.

Echt netjes is het nog niet, maar het begin is er. De uil heeft ogen en een snavel.

Langer goed houden

Er zijn nogal wat trucjes om een Halloween pompoen langer goed te houden.  Dat is geen overbodige luxe. De bacteriën die aan de binnenkant van de pompoen wonen zorgen ervoor dat een uitgeholde pompoen gaat schimmelen. Zeker als het buiten nog bijna zomers warm is. We hebben onze pompoen een tijdje in een grote emmer met koud water en wat bleekmiddel gezet. Bacterie-beestjes houden niet zo van een chloorbad, waardoor we hopelijk wat langer van onze pompoen kunnen genieten.

Onze pompoen ligt in een grote emmer met een mengsel van water & bleekmiddel. Dan blijft hij straks langer goed.

Eindresultaat

Tenslotte hebben we de pompoen uit de emmer gehaald en hem voorzichtig droog gedept.

En klaar is onze Halloweenpompoencreatie van 2018. Het is best een grappig ontwerp. We zijn er tevreden mee. In het donker is-ie hopelijk nog mooier.

Het eindresultaat. Benieuwd hoe hij er vanavond in het donker uit ziet met een lichtje in zijn buik.
Halloweenpompoen 2018: uil & vleermuis in het donker
Nog een nachtelijk kiekje: samen met een andere Halloweenpompoen. Annabella maakte de mooie pompoen met het sjabloon van de kat.
Gwen koos voor het sjabloon met de twee vampiervleermuizen.
Aagje de Kat vindt het allemaal reuze interessant. Jammer dat ze niet zwart is, anders was ze een prima spooky Halloween kat.
In het donker ziet de pompoen met de twee vleermuizen er ook erg cool uit.

Jouw pompoen

Hol jij dit jaar ook een Halloweenpompoen uit? We zijn reuze benieuwd hoe jouw pompoen eruit ziet. Mail ons een foto van jouw kunstwerk en we zetten hem op de website.