Een insectenhotel bouwen

14 Apr 2015

Gelezen in de nieuwsbrief van IVN Scharrelkids: een tip voor vaders en moeders om met de kids een insectenhotel te maken.

Insectenhotel

Heb je een stukje tuin of balkon waar de zon een paar uur schijnt, dan is het leuk om met je kinderen een insectenhotel te maken. Hiermee lok je bijen en wespen die hierin eitjes leggen en hun jongen grootbrengen. Goed voor de bestuiving van je planten én je helpt de insecten én het is leuk en leerzaam voor je kinderen.

Het enige dat je nodig hebt is een stuk hout. Boor hierin gaatjes van verschillende diameters (2-8 mm) met een variërende diepte van 3-6 cm. In deze gaatjes nestelen dan verschillende bijensoorten. De bij verstopt er eerst voedsel in en legt daarna eitjes in de opening en metselt het geheel dicht. Na enige tijd breken de jongen het metselwerk open en vliegen uit.

Een insectenhotel kan je ook van andere materialen maken. Van riet bijvoorbeeld. Verzamel holle stengels van riet, braam, vlier of bamboe. Lengte 15 – 30 centimeter. Doorsnee van de openingen 3 – 10 mm. De stengels moeten aan de achterkant afgesloten zijn. Bundel ze horizontaal in een cilinder van steen of een houten kistje. Succes!

De juiste plek voor het hotel

Plaats het hotel op een rustige, zonnige plek in de tuin. Insecten houden van goed verwarmde droge ruimtes en kiezen een ingang die in de zon ligt. Plaats het op een hoogte tussen 1,5 tot 2 meter boven de grond gericht op het zuiden.

Laat het insectenhotel ook in de winter staan, want net dan biedt het onderdak en een schuilplaats voor vele insecten.

Meer lezen over IVN Scharrelkids