Een melkpak, wat kun je ermee?

5 Mar 2005

Een leeg melkpak kun je gebruiken om wat leuks mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan een bloembakje of een lampion.

Wat heb je nodig?

  • een leeg melkpak
  • verschillende materialen afhankelijk van wat je wilt maken

Hoe maak je het?

Maak eerst het melkpak goed schoon door het om te spoelen met water en eventueel wat afwasmiddel. Laat het vervolgens drogen. Voor het bloembakje, het paasbakje of de grasmat heb je alleen het onderste derde deel van het pak nodig. Voor de lampion gebruik je het hele melkpak.

Bloembakje

Verf dat deel van het melkpak in een leuk kleurtje (kan evt. ook met een spuitbus) of beplak het met papier. Je kan het natuurlijk verder naar eigen inzicht versieren met stickers, tekeningen, ed. Voor een leuk bloemenbakje vul je het pak met aarde en zet daarin bolletjes van bijvoorbeeld narcissen of blauwe druifjes.

Paasbakje

Voor een paasbakje neem je een paastak en zet deze met een beetje hard-opdrogende klei vast op de bodem van het pak. Vul het bakje vervolgens op met bijv. papiersnippers of wat aarde. De tak kun je versieren met paaseitjes of eigen gemaakte tekeningen (bijv. uitgeknipt in de vorm van een paasei). En je kunt er wellicht nog wat lekkernijen bijhangen of leggen.

Grasmat

Nog een leuk idee; vul het bakje wederom met aarde en doe daar wat tuinkerszaad in. Knip dan een dier naar keuze uit, bijv. een schaap of een paashaas. Versier die dierfiguren leuk; je kunt het schaap met watten beplakken en de paashaas met verschillende kleurtjes inkleuren. Plak het dier op een satéprikker of ijslollystokje en steek deze in de aarde. Begiet de aarde dagelijks met een beetje water en het dier staat al snel op een mals grasmatje.

Lampion

Nog even heel wat anders: van een melkpak kun je ook een leuke lampion maken. Hier heb je het hele melkpak voor nodig. Knip aan de zijkanten van het pak kleine figuurtjes uit waar het licht door heen kan schijnen. Verf of spuit het pak in een leuk kleurtje (zilver- of goudkleurig is erg leuk) en laat het drogen. Je kunt het pak nog verder versieren met stickers of het beplakken met tekeningen.

Maak vervolgens het melkpak aan de bovenkant een stukje open en laat door het midden een lampionnenlampje (verkrijgbaar bij de speelgoedwinkel) zakken totdat het ongeveer halverwege het pak hangt. Zet het snoertje met een paar nietjes vast aan de bovenkant van het melkpak en klaar is je lampion!!

koekiemonster ~ op 11 November 2013 om 19:12

Mijn moeder is gigantisch cappuccinoverslaafd, ze drinkt 2 liter melk per dag! Ik wil voor Sinterklaas graag een stuk of 10 dingen maken van alle melkpakken. Weten jullie nog iets leuks?

rolf ~ op 29 October 2013 om 16:10

Kun je het beter uit legen met die lampion