Tentoonstelling Het verhaal van de walvis

8 Jun 2019

De tentoonstelling ‘het verhaal van de walvis’ in Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe we door de eeuwen heen naar de walvis hebben gekeken. Je leert over de walvisjacht en hoe deze de walvis tot een bedreigde diersoort heeft gemaakt.

Walvisjacht

In de 16e eeuw wisten mensen nog maar weinig van walvissen. Ze vonden het vooral griezelige zeemonsters. Toen de Nederlandse zeeman Willem Barentsz op ontdekkingstocht ging naar de Noordelijke IJszee veranderde het beeld van de walvis. In de Noordelijke IJszee wemelde het van de walvissen en het viel Willem op hoe makkelijk ze zich lieten vangen. Steeds meer mensen gingen op walvisjacht, omdat je met de vangst van een walvis veel geld kon verdienen. Het vlees, de olie uit het spek en de baleinen van de walvis brachten op de markt veel geld op.

Wist je dat …

de Blauwe Vinvis het grootste dier op aarde is? De Blauwe Vinvis is een soort walvis, deze vis kan wel 170.000 kilo wegen! Met zo’n groot lijf heb je natuurlijk ook een grote eetlust. Deze walvis eet ongeveer 3.500 kilo plankton per dag. Naast de Blauwe Vinvis zwemmen er nog een heleboel andere grote walvissen rond, zoals de Potvis en de Noordkaper. Bezoek de tentoonstelling ‘Het verhaal van de walvis’ en kom alles te weten over de walvis.

Interactieve tentoonstelling

Het verhaal van de walvis is op een interactieve, leerzame manier inzichtelijk gemaakt. De tentoonstelling is geschikt voor gezinnen met kids vanaf zes jaar. Je leert veel over de verschillende soorten walvissen, zijn leefgebied en hoe men naar de walvis keek door de eeuwen heen. Aan het begin van de tentoonstelling opent de Groenlandse walvis zijn bek voor je en hij toont zijn staart tijdens het wegduiken aan het einde.

Meer info