Jackie en Oopjen

18 Feb 2020

De 12-jarige Jackie is kind aan huis in het Rijksmuseum. Haar moeder Mouna werkt daar namelijk als conservator. Wanneer de beroemde Rembrandt-schilderijen van Marten Soolmans en Oopjen Coppit worden tentoongesteld, gebeurt er iets wonderlijks. Als Jackie na sluitingstijd langs hun portretten loopt, volgen de ogen van Oopjen haar.

Eerst denkt Jackie dat ze het zich gewoon verbeeldt, maar dit blijkt niet zo te zijn. Plotseling staat Oopjen voor haar neus, maar Jackie wil niets van haar weten. Ze denkt dat het een verklede actrice is. Maar al snel wordt duidelijk dat Oopjen de waarheid spreekt. Ze is uit het schilderij gestapt omdat ze dacht dat Jackie Aeltje was, het zusje wat ze al jaren kwijt is.

Wanneer Oopjen haar vergissing inziet is ze radeloos. Maar de stoere Jackie heeft een groot hart en bovendien is ze gewend om iedereens problemen op te lossen. Ze neemt Oopjen stiekem mee naar huis, zodat ze samen op zoek kunnen naar het schilderij van het verloren zusje.

Oopjen is terechtgekomen in een wereld die ze niet kent. Waarin bijvoorbeeld bier niet meer het gangbare dagelijkse drankje voor de hele familie is. Waarin we weten dat je een banaan eerst moet pellen voordat je hem kunt eten. En waarin we onze behoefte op de wc doen, in plaats van in een willekeurige bloempot.

Het zorgt voor hilarische momenten, maar brengt Jackie ook in de problemen. Want hoe gaat ze die wereldvreemde Oopjen ooit verborgen houden voor haar moeder? En hoe komt Oopjen weer terug in het schilderij?

Het antwoord op dit alles zie je vanaf 14 oktober in de vrolijke familiefilm Jackie en Oopjen.

Speelduur90 minuten
Kijkwijzeralle leeftijden
DistributeurJust Film Distribution