KNOR ingezonden voor Oscar Beste Lange Animatiefilm

26 Sep 2022

De charmante stopmotionspeelfilm KNOR is ingezonden voor een officiële Oscar-nominatie voor Beste Lange Animatiefilm. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een Nederlandse stopmotionspeelfilm wordt ingezonden voor een Oscar.

Op 24 januari 2023 maakt de Academy of Motion Picture de vijf films bekend die meedingen voor een prestigieuze Oscar. De 95ste uitreiking van de Oscars vindt volgend jaar op 12 maart plaats.

KNOR ging op 13 juli in première en is momenteel nog steeds te zien in de bioscoop.

Koning Worst

Koning Worst is een prequel op het succesvolle KNOR. Wanneer Greetjes vader, slager Tuitjes, de strijd aanbindt met de Italiaanse Smakkerelli, staat het voorheen zo rustieke dorpje Moppel op zijn kop en dreigt Greetje niet alleen de jaarlijkse worstenwedstrijd te verliezen, maar ook haar grote liefde Nol.

Koning Worst is vanaf 13 oktober te zien in de Nederlandse bioscopen als bonusfilm bij KNOR in filmtheaters door het hele land.

Gouden Kalf-nominaties

Het geestige KNOR maakt kans op maar liefst vijf felbegeerde Gouden Kalveren in de categorieën Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario, Beste Production Design en Beste Sound Design.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlands Film Festival dat een lange animatiefilm is genomineerd voor Gouden Kalveren. Op vrijdag 30 september worden de winnaars bekend gemaakt op het Nederlands Film Festival gala.

Over KNOR

Het geestige KNOR is de eerste lange animatiefilm van regisseur Mascha Halberstad. Samen met producent Marleen Slot werkte Halberstad zo’n 7,5 jaar aan KNOR. Met een van team animatoren creëerden ze in een animatieperiode van 2 jaar een typisch Nederlandse wijk waar de 9-jarige Babs met haar familie en beste vriendje Tijn woont.

De speelfilm is gebaseerd op het populaire boek ‘De Wraak van Knor’ van Tosca Menten (Dummie de Mummie). Fiona van Heemstra verwerkte Mentens Roald Dahl-achtige humor, scherpe observaties en ongebreidelde fantasie in het filmscript.

Genre:Familiefilm, animatie
Speelduur:72 minuten
Land:Nederland, België
Taal:Nederlands