Oktober in Het Scheepvaartmuseum

In oktober zijn er bij Het Scheepvaartmuseum bijzondere familieactiviteiten en rondleidingen.

Zaterdag 3 en zondag 4 oktober – Weekend van de Wetenschap

Het Weekend van de Wetenschap is het grootste landelijke wetenschap- en technologiefestival van Nederland dat elk jaar plaatsvindt tijdens het eerste weekend van oktober. Tijdens dit festival ontdekken bezoekers van jong en oud de dynamische wereld van wetenschap en technologie; een festival waar nieuwsgierigen kunnen ontdekken, ervaren en zich kunnen verrijken.

In Het Scheepvaartmuseum kun je op zaterdag 4 en zondag 5 oktober van 11.00-16.00 uur studenten van het TU Delft Solar Boat Team ontmoeten en de spectaculaire boot uit 2012 van heel dichtbij bekijken. Het TU Delft Solar Boat Team wordt volledig gerund door studenten en verandert elke 2 jaar van samenstelling. Aan elke race wordt dus door een nieuw team meegedaan en dit nieuwe team bouwt en ontwerpt ook een geheel nieuwe boot. Het team ontwerpt en bouwt draagvleugel boten die puur en alleen aangedreven worden op zonne-energie. Door de draagvleugels zal de gehele romp uit het water getild worden waardoor de waterweerstand verlaagd wordt. Hierdoor kunnen de boten een hogere snelheid behalen. De TU Delft zal de Solar Boat 2012 op 3 oktober schenken aan Het Scheepvaartmuseum.

Zaterdag 11 t/m zondag 26 oktober – Herfstvakantie: Alle kids aan dek!

Tijdens de herfstvakantie zijn er elke dag extra activiteiten voor kinderen én ouders. Deelname is gratis met je museumkaartje. Reserveer op de dag zelf bij de informatiebalie.

  • In het familieprogramma ‘Navigeren kun je leren’, leren kinderen vanaf zes jaar en hun (groot-)ouders op het grote Open Pleyn hoe je je weg vindt op zee en hoe je zo snel mogelijk van A naar B kunt komen. Als je het snapt is er niets aan: navigeren kun je leren! Dagelijks om 12.00 en 14.00 uur.
  • In het kleuterprogramma ‘Snel, sneller, snelst!’ ontdekken kleuters dat iets soms hééél langzaam gaat. Saai bijna. En dan, als het mee zit gaat het heel snel. De wind in de rug. Zoevend over het water. Een leuk kleuterprogramma waarbij wordt verteld, voorgelezen en heel snel … dat blijft nog een verrassing! Dagelijks om 13.00 uur.

Iedere zondagmiddag in oktober om 13.00 uur – Instaprondleidingen

Hoor elke zondag van oktober in onze rondleiding de verhalen achter ’s Lands Zeemagazijn, het gebouw waarin Het Scheepvaartmuseum is gehuisvest. Ons monumentale gebouw uit 1656 werd ontworpen door Daniel Stalpaert als pakhuis van de Admiraliteit van Amsterdam. Het Zeemagazijn werd gebouwd in de Gouden Eeuw, toen Amsterdam de grootste haven ter wereld was.

Aansluitend ga je met onze gids naar de tentoonstelling ‘De Jachtmodellen’ en het VOC-schip Amsterdam. De rondleiding duurt 90 minuten en is voor kinderen vanaf 8 jaar.

Iedere vrijdagmiddag in oktober – Verhaal op zaal: Snel, sneller, snelst!

Specialisten van Het Scheepvaartmuseum vertellen elke vrijdag in 15 minuten een verborgen verhaal over een bijzonder schilderij of object uit de collectie. In oktober neemt onze gids je mee naar de tentoonstellingen ‘De Jachtmodellen’ en ‘De Navigatie-instrumenten’. Op 4 oktober start de 12de editie van de Volvo Ocean Race, een driejaarlijkse zeilwedstrijd om de wereld. Aan acht races hebben schepen onder de Nederlandse vlag deelgenomen en maar liefst drie keer heeft een Nederlands schip de belangrijkste zeilrace om de wereld gewonnen. Dit jaar zal het schip Team Brunel onder schipper Bouwe Bekking de Nederlandse vlag over de wereldzeeën voeren. Reden voor Het Scheepvaartmuseum om de geschiedenis van deze race te belichten met een ‘verhaal op zaal’ in ‘De Jachtmodellen’, waarbij het niet alleen gaat om degene die het beste schip heeft, maar ook om de teamspirit en de wil om te winnen.

Meer info op de website

Contactgegevens