Smurftastische pepernoten

1 Dec 2013

De voorbereidingen voor het grootste kinderfeest ter wereld: Sinterklaas zijn weer in volle gang! De goede Sint is al gezien in menig stad op de gladde daken en sommige schoentjes zijn zelfs al een keer gevuld! Kinderen in heel het land zingen hun hart uit het lijf om de volgende ochtend maar wat zoets te vinden in hun schoen of laars. Natuurlijk horen bij Sinterklaas pepernoten!

Ook de Smurfen weten dit als geen ander. De kleine vriendjes lieten zich inspireren door de goedheiligman en gingen samen met de kooksmurf de keuken in voor heerlijke blauwe Smurftastische pepernoten! De Smurfen pepernoten zijn snel en eenvoudig zelf te maken en de kinderen vinden het ongetwijfeld een feestje!

Lees hieronder hoe je in een handomdraai de Smurfen pepernoten maakt. De voorbereiding duurt ongeveer 20 minuten en het bakken 15 minuten. Zo gesmurfd dus!

Wat heb je nodig?

 • een toffe mama, papa, opa, oma, oom of tante
 • een stel dappere kooksmurfen
 • een glaasje limo tegen de dorst
 • géén Stouterds
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 100 gram romige roomboter, op kamertemperatuur
 • 125 gram bruine basterdsuiker
 • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
 • 2 eetlepels blauwe (biologische) kleurstof
 • 50 ml melk
 • een snufje zout

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 170°C. Let op, laat je hierbij altijd helpen door een volwassene! Doe de boter in de beslagkom en mix deze met een mixer of een garde luchtig en zacht. Vervolgens kan het zelfrijzend bakmeel, de suiker, de speculaaskruiden, de kleurstof, het zout en de melk aan de boter worden toegevoegd. Mix dit samen tot een mooi glad deeg. Het laatste gedeelte is natuurlijk het leukst om met de hand te kneden! Zorg er wel voor dat jij en de kids een schort dragen en eventueel handschoentjes, om vlekken van de kleurstof te voorkomen.

Vorm vervolgens kleine balletjes van het deeg en leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat. Druk de balletjes een klein beetje aan op de bakplaat, zodat ze echt de vorm van pepernoten krijgen. Bak de pepernoten in 15 minuten af in de voorverwarmde over en voila: Smurftastische pepernoten!

Geen fan van kunstmatige kleurstoffen? Met spirulinakleurstof kun je een natuurlijke blauwe kleur toevoegen aan de pepernoten. Een ander alternatief is de pepernoten zonder kleurstof te bakken, maar later met gesmolten blauwe Candymelts de pepernoten te versieren.

Smurfen 2 op DVD

Maak het Smurfen Sinterklaasfeestje af door na het bakken de pepernoten samen op te smikkelen en De Smurfen 2 te kijken!

In De Smurfen 2 creëert de boze tovenaar Gargamel twee ondeugende Smurfachtige wezentjes, genaamd de Stouterds. Smurfin is de enige die hem kan helpen om van de Stouterds echte Smurfen te maken en daarom ontvoert hij haar. Grote Smurf, Klungel, Moppersmurf en Hippe Smurf keren terug naar onze wereld om samen met hun goede mensen-vrienden Patrick en Grace Winslow, Gargamel te stoppen en Smurfin te redden.

De Smurfen 2 is vanaf 27 november verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray. Misschien is de Sint ook geïnspireerd geraakt door de Smurftastische pepernoten en krijg jij op pakjesavond naast deze heerlijke pepernoten wel een Smurftastisch cadeau!

iemand ~ op 2 January 2015 om 18:03

wauw ziet er lekker uit