Verkiezing Speelgoed en Spellen 2019

7 Nov 2019

Meer dan 9.000 stemmers kozen verrassende winnaars!

Chazia Mourali heeft vandaag in Nemo Science Museum in Amsterdam de winnaars bekend gemaakt van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar.

Meer dan 9.000 (in 2018: 6.000) stemmers hebben in zeven leeftijdscategorieën gekozen voor hun favoriete speelgoed of spel.
De winnaars in de verschillende categorieën zijn:

Geluid en speelgoed

Chazia Mourali sprak met Ger Ramakers over geluid in speelgoed. Geluid kan het spelen spannender maken, helpt bij “oorzaak en gevolg” ontdekken en vrolijke liedjes en deuntjes dragen bij aan een prettig gevoel tijdens het spelen. De conclusie van Ger Ramakers: Kortom: het gebruik van geluiden en spraak in speelgoed kan allerlei aspecten van de ontwikkeling van kinderen bevorderen. Belangrijkste blijft dat geluid het speelplezier verhoogt.

ZoomiZooz Klim Verken Boomhuis

Zoomizooz zijn kleine tuimeldiertjes die verkrijgbaar zijn in 24 verschillende varianten. Het Klim Verken Boomhuis laat de diertjes rollen, tollen en dollen waardoor het de fijne motoriek van kinderen tussen de 1 en 5 jaar stimuleert. Plaats de ZoomiZooz op de Magische Zoomizone en hoor hoe het diertje zijn naam roept en grappige zinnetjes en melodietjes brengt.
Leeftijdscategorie0 t/m 3 jaar
PrijsEUR 49,95
Meer lezen

De jury vindt van ZoomiZooz Klim Verken Boomhuis:

 • Vrolijk, aantrekkelijk en kleurrijk boomhuis
 • Perfect bij de leeftijd, stimulerend en veel speelwaarde

Smart Farmer

Hou de dieren uit elkaar! Beestenboel op de boerderij! De dieren maken er een bende van en moeten van elkaar gescheiden worden maar de boer heeft maar drie eenvoudige hekken om zijn land te verdelen in aparte weides. Help de boer door de hekken op de juiste plaats te zetten, zodat de paarden, koeien, schapen en varkens hun eigen plek krijgen. En zorg ervoor dat elk dier zijn eigen drinkbak heeft.
Leeftijdscategorie4 en 5 jaar
PrijsEUR 22,99
Meer lezen

De mening van de jury over Smart Farmer:

 • Mooi vormgegeven spel
 • Leer logisch nadenken

Lynx

Lynx is een zoekspel, waarbij je z.s.m. jouw plaatjes moet vinden op het speelbord. Alle afbeeldingen worden in het bakje gestopt en de spelleider geeft elke speler 3 kaartjes. Vervolgens gaat iedereen op zoek naar zijn/haar plaatjes en legt hier een gekleurde fiche op. Het spel stopt wanneer een speler alle drie zijn/haar afbeeldingen heeft gevonden, de gevonden plaatjes mag je houden. Het doel is om zoveel mogelijk kaartjes te verzamelen.
Leeftijdscategorie6 en 7 jaar
PrijsEUR 24,99
Meer lezen

De jury zegt over Lynx:

 • Zoek en win
 • Kleurrijk spel voor veel leeftijden

De Newbury Spookschool

Lego Hidden Side is speelervaring die ondersteund wordt door een gratis app en een verhaallijn rond twee youtubers; Jack en Parker, die in het stadje Newbury mysteries oplossen en op geesten jagen via hun smartphone. Aan de kinderen wordt gevraagd hetzelfde te doen. Doordat ze hun telefoon bij de fysieke Lego modellen houden en in interactie gaan met de verschillende elementen of “behekste plaatsen”, brengen ze virtuele spoken tevoorschijn.
Leeftijdscategorie8 en 9 jaar
PrijsEUR 129,99
Meer lezen

Over De Newbury Spookschool schrijft de jury:

 • Constructie speelgoed met een app
 • Veel speelwaarde en veel accessoires

De Kwakzalvers van Kakelenburg

Iedere speler trekt ingrediënten uit zijn eigen, in de loop van het spel zelf samengestelde, voorraadbuidel totdat hij denkt dat zijn drank perfect is. Maar pas op: een paar knalerwten en de hele drank ontploft. Het is dus beter om op tijd te stoppen om zo met de opbrengst ervan kostbare ingrediënten aan te schaffen. Zo vult de voorraadbuidel zich met steeds meer nuttige ingrediënten, waardoor de volgende drank meer punten oplevert.
Leeftijdscategorie10 en 11 jaar
PrijsEUR 39,99
Meer lezen

Over De Kwakzalvers van Kakelenburg weet de jury te melden:

 • Spel dat eindeloos gespeeld kan worden
 • Pas op dat de toverdrank niet ontploft

Rolit

Rolit is een 4-kleurig ballenspel waarbij je moet zorgen dat jouw kleur aan het einde van het spel het meest zichtbaar is! Vang de ballen van de tegenstander tussen jouw ballen. Roll it! Draai ze naar je kleur, maar denk alvast verder, omdat ze zo maar weer door een tegenstander teruggedraaid kunnen worden! Makkelijk te leren, veel tactische mogelijkheden en plezier voor iedereen!
Leeftijdscategorie12 t/m 17 jaar
PrijsEUR 29,99
Meer lezen

De jury zegt over Rolit:

 • Vrolijk uitziend spel
 • Lastiger te spelen dan je denkt

Escape Room The Game: 2 Players

Bij de 2 Players editie van Escape Room The Game werk je samen met 1 teamgenoot om puzzels op te lossen en verborgen aanwijzingen te vinden. Het spel bevat 1 introductieavontuur van 15 minuten en 2 complete avonturen van 1 uur. Hierbij heb je dus een uur de tijd om te ‘ontsnappen’. Samen ga je op zoek naar codes, die kunnen bestaan uit getallen, vormen of andere tekens
Leeftijdscategorie18+
PrijsEUR 14,99
Meer lezen

De jury zegt over Escape Room The Game:

 • Leuk spel om met z’n tweeën te spelen
 • Goede prijs/kwaliteitverhouding

Over Verkiezing Speelgoed van het Jaar

Ieder jaar nomineert een vakjury in meerdere leeftijdscategorieën speelgoed en spellen. De vakjury bestaat uit een vertegenwoordiging van verschillende disciplines, journalisten, speelgoedinkopers en –detaillisten, spellendeskundigen, bloggers, een pedagoog en een ontwikkelingspsycholoog. Alle artikelen die door de vakjury worden gekozen zijn allemaal voorzien van het logo “Genomineerd Speelgoed van het Jaar 2019”.

Meer informatie over de verkiezing en de artikelen is te vinden op www.speelgoedvanhetjaar.nl.