Vogelvoermannetjes

19 Oct 2012

De dagen worden korter en het weer guurder. Met andere woorden, het is herfst. Nog even en de winter komt eraan.

Het is dé uitgelezen periode om een grappige decoratie te maken voor in de tuin. Eentje die ook nog eens van pas komt voor de vogels die in jouw tuin wonen: geinige mannetjes van vogelvoer.

Wat heb je nodig?

  • netjes met vogelvoer
  • pelpinda’s
  • stenen bloempotjes met een gat in de bodem
  • ijzerdraad
  • elastiekjes
  • touw
  • een naald
  • een tang
  • een schaar

Hoe maak je het?

Stap 1

Van het netje met vogelvoer gaan we het lijf van het vogelvoermannetje maken. Pak een een elastiekje en wikkel het elastiekje om het netje met vogelvoer, op ongeveer 25% van de bovenkant. Als het elastiekje lekker strak zit heb je als het goed is het vogelvoernetje verdeeld in een hoofd en een lijf.

Stap 2

Nu ga je het mannetje voorzien van armen en benen. Knip twee stukken van het ijzerdraad af. Steek het ijzerdraad dwars door het netje met vogelvoer (in het lijfgedeelte), zodat het ijzerdraad er aan elke kant even ver steekt.

Stap 3

Vervolgens bevestig je aan elke kant van het lijfje een stuk of twee pelpinda’s door ze op het ijzerdraad te steken. Maak eerst met een naald twee gaten in de pelpinda’s, eentje aan de bovenkand en eentje aan de onderkant.  Dan kun je het ijzerdraad er gemakkelijker doorheen krijgen.

Als je de pelpinda’s aan het ijzerdraad geregen heb, dan buig je het  uiteinde van het ijzerdraad om met een tang. Hiermee zorg je ervoor dat  de pelpinda’s er niet af kunnen schuiven.

Stap 4

Je bent bijna klaar. Knip een stukje touw af  van ongeveer 50 cm lang. Steek het touw – aan de bovenkant van het hoofd van het vogelvoermannetje – door het netje. Hierna pak je het bloempotje en zet het potje omgekeerd op het hoofd van het mannetje. Hop, nu heeft hij een hoed.

De touwtjes die je in de vorige stap door het net hebt gestoken doe je door het gat in het bloempotje. Om de hoed van het mannetje goed vast te zetten kun je eventueel een knoop bovenop het bloempotje leggen.

Stap 5

Heb je meer dan één vogelvoermannetje gemaakt? Maak dan het touw vast aan de onderkant van het lijf van het andere vogelvoermannetje.

Zo, je knutsel is klaar. Hang het vogelvoermannetje buiten op. Kies een leuke plek, bijvoorbeeld in de tuin. Ergens waar je het mannetje goed kan zien én waar de vogels er veilig van kunnen snoepen van het zonder zelf door de kat te worden opgepeuzeld  te worden.