Walvisweken in het Scheepvaartmuseum

28 Jul 2015

Walvissen behoren tot de grootste dieren op aarde. Walvissen leven in het water, maar het zijn wel zoogdieren. Dat betekent dat zij net als mensen lucht nodig hebben om te ademen. Ook baren zij levende jongen. Er zijn heel veel verschillende soorten walvissen: zo’n 86 soorten.

Deze prachtige dieren hebben het niet altijd even gemakkelijk in onze wereldoceanen. Ondanks dat de walvisjacht al geruime jaren verboden is, wordt de walvis sterk bedreigd. Niet alle landen nemen bescherming van deze diersoort even serieus en praten walvisvangst goed onder de noemer van zogenaamd ‘wetenschappelijk onderzoek’. Japan en Noorwegen doden jaarlijks nog zo’n duizend walvissen.

In samenwerking met het Wereld Natuur Fonds en Museum in ‘t Houten Huys ontwikkelt Het Scheepvaartmuseum voor de tweede keer de Walvisweken. Van 4 juli tot en met 16 augustus kunnen jong en oud meer leren over deze diersoort en het belang van schone oceanen. In de tentoonstelling: ‘Het verhaal van de walvis’ kan je niet alleen de grote staart van de walvis zien, maar krijg je ook een interessante korte film te zien over dit bijzondere beest. De relatie tussen mens en natuur staat centraal en dat geeft een bezoek aan de Walvisweken een educatief tintje.

Meer lezen