Week van de Woordenschat

24 Sep 2018

Een kind dient wel 95 tot 98 van de 100 woorden te kennen om te begrijpen wat er wordt verteld. Met een rijke woordenschat kan een kind zich beter uitdrukken, teksten lezen, schrijven en begrijpen. Aanleiding voor Cito om van 29 oktober tot en met 2 november de Week van de Woordenschat te organiseren.

Voorgaand aan de Week van de Woordenschat worden basisscholen de hele maand oktober uitgedaagd met de Woordenschat Vlog Challenge. De opdracht: maak een video over je stad of dorp, met daarin vijf typerende woorden die in hun stad of dorp voorkomen en een nieuw verzonnen Nederlands woord. De winnende vlogs worden beloond met een meet & greet en een workshop van twee in Nederland bekende, jonge YouTubers.

Hoe werkt het

Klassen bepalen zelf wat voor video ze uploaden. Zingen, rappen, praten of dichten, alles mag! De vlog moet twee minuten duren, vijf typerende woorden uit hun stad of dorp bevatten en een zelf verzonnen Nederlands woord. Op de speciale website www.woordenschatvlog.nl worden tips gegeven en zijn de spelregels beschikbaar. Woordenschatvlog is vanaf 1 oktober in de lucht.

De vlogs en de nieuwe woorden worden beoordeeld door een vakjury. De winnende vlogs worden beloond met een meet & greet en workshop van TikTok (voorheen Musical.ly)-ster Nina Schotpoort (132.777 YouTube volgers) en YouTuber UberQuin (429.408 YouTube volgers).

Woordenschat op school

Om de leerkracht in de klas optimaal te ondersteunen bij het vergroten van de woordenschat van hun leerlingen, lanceert Cito dit schooljaar nieuwe woordenschattoetsen voor groep 3 tot en met 8. Deze toetsen zijn ontwikkeld in samenwerking met leerkrachten. Met de toetsen is de groei te volgen op zowel leerling-, groeps- als schoolniveau. Ook maakt het eventuele achterstanden zichtbaar en kan door de leerkracht gerichte, extra ondersteuning worden geboden. Ga voor meer informatie naar www.citowoordenschat.nl.