Weetjes over Valentijnsdag

14 Feb 2015

Op 14 februari is het Valentijnsdag — de dag om (anoniem) je liefde te verklaren aan iemand. Maar op Valentijnsdag kun je ook aan je partner laten weten hoeveel hij of zij voor jou betekent. Of om je vrienden te te vertellen hoeveel hun vriendschap jou waard is. Mensen geven elkaar op Valentijnsdag vaak (liefdes)brieven, kaarten, bloemen (zoals rode rozen), bonbons, of andere kleine cadeautjes.

Oorsprong

Over de oorsprong van Valentijnsdag gaan veel verhalen de rondte. Hieronder lees je het meest bekende: De oorsprong van Valentijnsdag ligt bij de Romeinse priester Valentinus. Valentinus leefde in de derde eeuw na Christus. In Rome verzorgde hij de bejaarden, de zieken en de armen en gaf hij mensen raad. Ook zegende Valentijn Christelijke huwelijken in. Dat was streng verboden in die tijd.
Toen Valentijn de blinde pleegdochter van de stadhouder van Rome beter maakte, bekeerde de stadhouder zich tot het Christendom en liet alle Christenen vrij uit de gevangenis. De Romeinse keizer Claudius was het helemaal zat met Valentijn. Hij liet hem door zijn soldaten gevangen nemen en onthoofden.

Symbolen

Het belangrijkste symbool van Valentijnsdag is natuurlijk het hart. Ook de kleuren rood en roze zijn typisch voor Valentijnsdag.

Meer lezen over Valentijnsdag op Kennisnet