Zelf een panfluit maken

5 Mar 2005

Een panfluit is een instrument waarmee je mysterieuze muziek kunt maken. Met deze tip maak je er zelf eentje.

Wat heb je nodig?

  • 4 stukken PVC-pijp van verschillende lengte
  • zaag
  • een plankje of een stuk stevig karton van ongeveer 10 bij 3 centimeter
  • elastiekjes (4 stuks)
  • kauwgom of klei

Hoe maak je het?

Eerst heb je een viertal stukken PVC-pijp van verschillende lengte nodig. Als je alleen een langer stuk PVC pijp hebt kun je natuurlijk stukjes van verschillende lengte zagen (wees wel voorzichtig of vraag een volwassene je te helpen). Om de panfluit straks goed te laten klinken moeten de stukken PVC-pijp 14,5 – 17 – 20,5 en 26 centimeter lang zijn.

Als de stukken op maat gezaagd zijn maak je elk stuk PVC-pijp aan één kant dicht met kauwgum of een balletje klei.

Hierna bevestig je de PVC-pijpjes met een elastiekje aan het plankje of stuk karton. De kant waar je de kauwgum of klei hebt gestopt moet aan de onderkant komen en aan de bovenkant moeten de pijpjes op gelijke hoogte zitten.

panfluit maken

Deze tip met dank aan Inge

Dieuwertje ~ op 20 November 2018 om 15:20

Kan het ook met bamboe

Lennert Devisser ~ op 15 April 2015 om 16:11

moet je een gaatje maken

maud (stohooom ) ~ op 4 June 2014 om 11:38

Hoi ik ben maud en ik vond t super leuk!! Maar toch ook wel weer stom!!!!

ik ~ op 17 April 2014 om 19:16

grappig

Daisy ~ op 8 April 2013 om 6:30

cool!!! ik moest voor mijn school zelf een muziekinstrument maken en toen zag ik deze website en nu ga ik deze panfluit maken!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! groetjes Daisy p.s: ik ga deze website vaker bekijken!!

vivi ~ op 23 July 2012 om 18:24

ik vint het een heel leuk iedee

Demi ~ op 14 June 2012 om 14:33

Ik vind het een leuk idee , maar ik ga het zelf denk ik niet doen ,want ik heb geen pvc-buisjes.

amelia ~ op 11 June 2012 om 14:23

ik heb eens eentje in de klas gemaakt en dat is leuk

mounim ~ op 25 May 2012 om 9:55

en wat voor diameter dan ? want dat is eending waar ik nit uit kom

ferdie ~ op 10 May 2012 om 17:54

SAAAI

Alex ~ op 4 November 2011 om 12:59

Vind het ook niet echt wat. De buisjes zullen bewegen waardoor het geluid niet goed is. PVC is sowieso niet het goede materiaal om dit te maken. Probeer het gewoon met hout en touw. Dit aan elkaar binden.

Roos ~ op 20 October 2011 om 21:33

Erg leuk idee. Ik ken het idee als verschillende lengtes PVC buis met een plankje ertegenaan en dan tapen. Even oefenen maar je krijgt er wel leuk geluid uit. Kan vanaf groep 5 zelfs al gemaakt worden.

JAA ~ op 1 December 2010 om 19:46

Ik vind het idd maar dom. Dat werkt echt niet hoor, ik heb veel verstand van muziek en dan noem je dit nog een panfluit? Dat snap ik niet. Koop dan gelijk een echte, want hier komt alleen maar een vals geluid uit. Maarja, je moet het zelf weten.

Tessa ~ op 2 November 2010 om 9:46

hallo allemaal, als je dit maakt werkt het dan ook echt? want ik had het idee om dit ook te maken voor een opdracht van school... hihi. ik hoor 't wel. gr

daan ~ op 1 November 2010 om 7:36

ik moest een opdracht voor school maken en heb er een 8 op goed idee.

ikuh ~ op 22 October 2010 om 13:57

egt leuk ik hou heel erg van muziek gr.

floris ~ op 22 October 2010 om 13:55

leuk

IEmand ~ op 19 October 2010 om 21:06

Ik vind dit kinderachtig,, koop je gewoon een egt panfluit, daar kan je teminste mee muziek spelen, in PVC-buizen blazen maakt geen effect!! ga je een panfluit kopen!! Dan heb je meer dan 13 noten dat je kan bespelen!! Niet zoals hier dat er maar 3 of 4 buizen worden vastgemaakt met ELASTIEK! die buizen bewegen!! Dat is niet normaal!! Die buizen mogen niet bewegen! Anders komt er een vals en dom geluid uit!! Koop gewoon een panfluit bij de Bolivianen op de markt! Kost maar €5 !!! En je kan er 13 verschillende noten mee bespelen, en het is nog niet eens defect! Dus zeker doen, laat dit maar zitten! Echt waar jongens en meisjes!!! Dit is KINDERSPEL! je hebt er ook niets aan! Het is dom en vals!! Echtwaar kinderen, als jullie een panfluit willen KOOP ER EEN!

gijs ~ op 12 August 2010 om 14:28

ik snap het niet zo goed maar wel leuk

Bronte---sszz ~ op 11 May 2010 om 13:01

super!! maar iedereen doe mij na! das nie tof! xxx

denzel ~ op 5 May 2010 om 19:20

ja wat zal nik zeggen even denken o ja een goed ide ook leuk en ik weet ook hoe je er eentje maak ik leg het uit je heb bamboe de onderkand maak je dicht en de boven kand doe je met een mesje laat je vader dat maar doen een stukkje er schuin af halen schrapen en zo maak je er 1 maaar nog 1 ding 1enstiekjes 4 of meer en je doet het helemaal vast maken en karton ik weet dat ik een paar dingen heb gebruikt maar dat wist ik al doei doei en me bij naam is schorpioen en ik voet bal bij feynoort in e1

manny ~ op 9 April 2010 om 15:11

ik heb het nog niet geprobeert maar het lijkt wel leuk alleen ik ga daarvoor niet allemaal spullen kopen doeidoei manny/mijn bijnaam

Judith ~ op 27 March 2010 om 14:47

Ik vind het een leuk idee. Alleen, waarom niet gelijk bamboe gebruiken zoals ik wel heb gezien op de Dam of in Torremolinos. Zij spelen alleen op bamboe, en dat is toch ook niet zo duur materiaal? Ik heb er bij hun eentje gekocht voor 10 euro kant en klaar. Je moet wel een weekje oefenen om er redelijk geluid uit te krijgen. Vooral voor diepe tonen moet je niet te hard blazen en diep ademhalen voor je blaast. In het begin wordt je wel een beetje draaierig van al dat blazen, maar na een weekje ben je helemaal gewend. Het is een mooi instrument en ik hoop dat veel jongeren het kunnen bespelen en ook andere muziekinstrumenten gaan maken. Ik heb ook een set ramelaars bij een indiaan gekocht. Het is mooi versierd met kralen, veertjes en bandjes leer en ziet er wat model betreft uit als een wc rol op een handsvat. Ook leuk om ritmegevoel te bevorderen. Goeten, Judith

carla ~ op 20 February 2010 om 22:31

hallo ik heb een vraag want ik zit op een praktijkschool en is wel mischien iets voor onze school maar moet de kaugum of klei alleen dan aan de onderkant of ook aan de bovenkant

Free Dewael ~ op 20 February 2010 om 19:19

Hallo, wat die ene persoon schreef van je idee, dit klopt dus niet. Ik heb dit net gemaakt als voorbereiding voor mijn stage en het lukt wel, het klinkt zelfs zeer goed!! Dank je voor de tip!! groetjes Free

sander ~ op 1 February 2010 om 15:21

een rot iedee. wie het heeft gedacht is dom. het werkt niet!!!!!!!!!!!!

bobina ~ op 2 January 2010 om 16:32

ik vind dit heel goed ik maak er zelf 1tje voor mijn eindwerkje van T.O.

Eline ~ op 5 November 2009 om 17:40

Haha. Dit moest ik met nwt ook maken. Alleen er kwam nietecht geluid uit. @Merle; zit jij ook op Blaise?? 0=)

marc ~ op 26 October 2009 om 17:47

ik vind het kei leuk en als je de echte muziek hebt dan is het zo mooi moet je maar eens leusteren je komt er van tot rust in ieder geval ik wel gr marc

Merle ~ op 25 October 2009 om 20:03

Ik heb hem zelf gemaakt met een vriendin en denk dat je beter een plankje kunt gebruiken plaats in karton . Ze moest op de fiets naar huis en toen werd het karton doorweekt nat en was het stuk maar gelukkig hadden we ook een houte gemaakt en zo konden we het toch voor een proefwerk inleveren Groetjes Merle & Britt