Filmpje Animorphia kleurplaat time lapse

Voor het vak Kunst Beeldende Vorming maakte Gwendo een time lapse van het inkleuren van een kleurplaat uit het  kleurboek ‘Animorphia. Een uitdagend kleur- en zoekboek’ van Kerby Rosanes. De time lapse brengt zo’n twaalf uur inkleuren terug tot bijna elf minuten film.

Gwendo over haar project:

Ik heb afgelopen zomer een kleurboek voor volwassenen gekocht, genaamd ‘Animorphia’. Afgelopen jaar is een rage ontstaan waarbij er allerlei soorten kleurboeken voor volwassenen, waaronder mandela’s, portretten, dieren, op de markt zijn gekomen. ‘Animorphia’ is zo’n kleurboek, het bevat allerlei ingewikkelde kleurplaten van dieren. Ik heb hier in de zomervakantie veel in gekleurd en toen we een opdracht moesten kiezen, besloot ik dit kleurboek te gebruiken.

Mijn vader wil namelijk graag op zijn site een promotiefilmpje maken voor een kleurboek, in dit geval  ‘Animorphia’. Zo’n filmpje bestaat doorgaans uit een uitleg of versnelde versie van het inkleuren van een kleurplaat. Ik ben van plan om als product een promotiefilmpje te maken die mijn vader op zijn site kan plaatsen van een tekening uit ‘Animorphia’.

Bij het maken van het time lapse filmpje heeft Gwendo gebruik gemaakt van een zelfgeknutselde mini-studio.

De mini-studio van Gwen met schotten, lamp en statief + omgekeerde camera

Gwendo:

Voor het filmen moest ik eerst een kleine studio maken, om de continuïteit van de film te waarborgen. Als ik namelijk ga filmen — elke les een stukje— moet de omgeving wel hetzelfde blijven. Ik moest er dus voor zorgen dat het licht en de schaduwen en de stand van de camera precies hetzelfde blijven, anders komen er gekke onderbrekingen in de film. Hiervoor heb ik bedacht om een studio te bouwen van houten platen die een soort kubus maken. Ook moest ik een statief ombouwen om te zorgen dat de camera recht boven de kleurplaat hangt.

De kleurplaat die ik wilde gebruiken heb ik op een groot wit vel geplakt en dit vel heb ik vastgeplakt aan de bodemplaat van de studio. Ik heb een grote lamp, die zorgt voor een goede belichting van de kleurplaat, geïnstalleerd en ook het statief en de camera neergezet.

Tot slot, hieronder staan een paar close-up beelden van Gwendo’s voortgang met de kleurplaat.

Een close-up beeld van één van de uilen in de kleurplaat
Detailfoto met veel kleurige droedels / fantasiewezentjes.