Ideetjes voor een heksenfeestje

30 May 2008

Tara viert haar zevende verjaardag. Ze wil graag een heksenfeestje. Okay, er zijn wel wat voorbereidingen die je moet treffen. En met het kopen van een aantal materialen moet je niet tot het laatste moment wachten. Maar ook zonder het huren van een complete themakist kom je een heel eind. Gewoon wat rondkijken op internet en op tijd wat – meestal goedkope – spulletjes inslaan.

Omdat het draaiboek voor Tara’s heksenfeestje best leuk is geworden lees je hieronder een verslagje van de dingen die we op het programma hebben staan. Dat is wellicht handige informatie voor vaders en moeders die ook zoiets in gedachten hebben voor het kinderfeestje van hun kroost …

Binnenkomst – uitleg van het heksenfeest en het heksendiploma (over het diploma later meer)

Kadootjes – de presentjes die de gast-heksen voor de jarige heks hebben meegebracht worden onder een kleed vandaan getoverd met een toverstokje en een spreuk. Het toverstokje maak je zelf van een zwart rietje waar je aan beide uiteinden wat aluminiumfolie hebt gedaan.

Limo drinken en wat te snoepen – Geef de kinderen heksendrank in een flesje. Je kunt hiervoor aanmaaklimonade gebruiken. Die is lekker fel gekleurd: oranje of groen.

Je kunt de kleine heksen allemaal hun eigen flesje geven met hun naam erop. Breezer flesjes zijn hiervoor geschikt als je de etiketten eraf haalt en er een ander leuk etiket (bijvoorbeeld met de naam van het kind) opplakken (tip aan ouders: drink vooral niet zelf alle Breezers op. Tenminste niet voordat het feest ten einde is :-)).

heksendrankje

Om de heksjes wat te snoepen te geven bak je cake-lollies. Na het bakken en afkoelen steek je een ijsstokje in het cakeje. En de kinderen versieren zelf het cakeje versieren met glazuur en zoetigheden. Het bakblik met de lolly-vormen is te koop bij Xenos voor zo’n vier euro.

Opdrachten doen – Tijdens een kinderfeestje laat je de kids natuurlijk zelf het één en ander doen. Om het (aan het begin van deze tekst genoemde) heksendiploma te verdienen, moeten de heksjes een aantal opdrachten uitvoeren. Natuurlijk zijn er heel veel verschillende opdrachtjes te verzinnen. Het maakt niet zoveel uit wat je doet. Als het maar redelijk simpel en niet al te competatief is. Want het is nooit leuk als er op een verjaardagsfeestje te duidelijke winnaars en verliezers zijn.

Wij kiezen voor de volgende opdrachten:

  • Slanghappen – net als snoephappen, maar dan met zure matjes / spaghetti’s (verkrijgbaar bij de Lidl)
  • Vliegen op een heksenbezem en pittenzakken gooien in een emmer. Maak een actiefoto van elke heks op de bezem. Gebruik deze foto voor het heksendiploma.
  • Grabbelen in een pot met wormen en oogballen – De heksen 1 voor 1 geblinddoekt laten grabbelen. De wormen zijn in het echt slieren gekookte spaghetti en zilveruitjes kun je voor oogballen laten doorgaan. Onderin de pot zit een leuk klein grabbelkadootje voor de dappere heks.
  • Wat is er weg? Onder een kleed worden voorwerpen gelegd. Eén van deze voorwerpen wordt stiekem weggehaald. De kinderen / heksen moeten raden wat er weg is.
  • Een toverbrouwsel maken – met 2 eetlepels water, 2 eetlepels bakpoeder en 2 eetlepels azijn en een glazen potje maken de heksen een sissend brouwsel. Voeg eventueel wat levensmiddelenkleurstof toe om het toverbrouwseltje een heerlijk giftig kleurtje te geven.
  • Muis happen. Geen vieze grijze muizen natuurlijk. Maar een spekmuis aan een dropveter.
  • Proeftest. Hoe zit het met de smaak van de heksen? Geblinddoekt proeft elk heksje wat er in de beker zit: curry, pindakaas, appelstroop, suiker, mosterd, mayonaise en een danoontje.

Heb je nog tijd over in het programma of heb je eigenlijk een extra activiteit nodig? Laat de heksen hun eigen snoepbezem maken. Van een stukje zoethout en dropveters bouwen ze een eetbare heksenbezem. En als je echt een hiaat in het programma hebt zorg je dat je een DVD achter de hand hebt. Sabrina de tienerheks en Salem de kat is een luchtig tekenfilmpje dat in het thema past.

Eten – Van al die activiteiten krijg je natuurlijk honger. De jarige heks kiest haar favoriete eten. Als extraatje, en om in de heksensfeer te blijven, geef je de kinderen ook nog bakje gelatinepudding met een oogbal-popper erin. Zo’n fopoogbal koop je bij de Action. Voor 65 eurocent per twee stuks.

Oogballentoetje

Heksendiploma – Aan het einde van het feest krijgt elke heks een diploma uitgereikt. Je kunt het diploma printen en aan de kinderen meegeven. Maar natuurlijk kun je het diploma ook naar de ouders van de gast-heks versturen per e-mail. Vergeet dan niet om van tevoren de e-mailadressen te verzamelen. Het sjabloon van het heksendiploma (als pdf of doc) dat wij hebben gebruikt bekijk je hier.

De ruimte waar je het heksenfeestje houdt kun je ook nog wat versieren. Met een vleermuizen-slinger en een spinnenwebben-tafelkleed bijvoorbeeld kom je al een heel eind. Onder andere te koop bij Xenos. Een paar fopspinnen doen het ook goed.

gerbrich ~ op 22 April 2012 om 14:45

heel leuk ik heb het vorig jaar ook gedaan!!!!!!!!!!!!!!!!

Laurien ~ op 15 August 2011 om 22:06

Hallo, Je kunt de kinderen ook zelf een heksenoutfit laten knutselen: puntmutsen van zwart karton laten beplakken met papieren sterren, arm- en hoofdgaten knippen in zwarte vuilniszakken en ook deze laten beplakken en eventueel nog een toverstok of bezem laten knutselen; kids beetje schmincken: klaar!

Heidi ~ op 12 April 2011 om 23:04

Leuke ideeen hoor! Eerst voor Sheron: Je kan snoep-oogballen kopen bij de Jamin! Meer leuke ideeen: De heks-kids vast verkleed laten komen(zetten in de uitnodigingen!) ~Zelf ook heks zijn pruik + zwarte lippenstift(feestwinkel), cape (stof markt) en heksenhoed(1,00 Bazar winkel) en die laatste kan je ook uitdelen bv met een spel, zodat de feestgangers iets mee naar huis kunnen nemen. ~Spinnetjes invriezen in ijsblokjes en in de rode en groene limo doen(wel oppassen met het smelten) en in doorzichtige glazen(wij hadden mooie van plastic van de Bazar 0,50) ~ nog een leuke dan: koop een middel echte (plastic)heksenketel(feestwinkel) Ga er met de hele groep omheen staan en doe alvast wat koffieroom, suiker en rode of groene limo erin zodat het een bodem is.Dan begint de jarige met een kort tovergebaar en spreuk, met de klok mee, die herhaald dit en voegd ook iets toe, zo de hele kring rond.Als het lukt, dan is de toverdrank klaar en kan je spa rood er op gieten, gaat het enorm bruisen! En heb je nog een lekkere cocktail die je allemaal kan drinken! Echt waar, probeer eerst maar met 1 glas, rietje... heerlijk.Succes!

Audrey ~ op 13 October 2010 om 10:52

Hoi Erg leuke ideeen, vooral die van de oogballen in gelatine. Zelf doe ik ook nog ergens buiten op een picknick tafel in het bos pompoenen uithollen. Dit kan natuurlijk alleen in de herfst. Audrey

Leonie ~ op 2 May 2010 om 18:06

Hallo Cynthia, wat lief van je dat je dit met andere mensen wilt delen,want het zijn wel hele goede ideetjes van je! Mijn dochter wordt 3 juni 6 en ik wil op 5 juni een heksenfeestje gaan houden,ik sla jouw site op want ik heb hier heel veel aan. Ben wel een beetje bang dat niet alle kinderen durven te komen maar dat zien we dan wel weer haha. Hoe was jouw dochters verjaardag? Geslaagd neem ik aan? Nogmaals bedankt! groeten Leonie

sheron ~ op 1 February 2010 om 16:50

Help, ik heb woensdag een feestje en had het idee om een oogbal in hun toetje te doen maar ik kan ze nergens meer krijgen!!!!!! Wie weet waar ze nog wel te krijgen zijn?????

miranda ~ op 2 March 2009 om 20:07

Hoi Cynthia bedankt voor de leuke ideetjes ben zelf niet zo handig met de computer dus bedankt voor het heksendiploma,zelf wat aanpassingen gedaan en perfect resultaat. gr miranda

lore ~ op 28 October 2008 om 16:06

Hoy Cynthia, mijn dochter Isabel geeft morgen feestje bedankt voor de tips. XXX Patsy, Ruben, Joost, en Bert en natuurlijk ook filiper (onze tuinkabouter)

Carolijn ~ op 2 July 2008 om 19:21

Hoi Cynthia, Volgende week viert mijn dochter haar 6e verjaardag en ook zij wil graag een heksenfeestje. Ik heb zeer veel leuke tips gelezen hierboven, bedankt! Groeten Carolijn

Katrien Huysentruyt ~ op 27 June 2008 om 14:14

Zeer leuke ideeën voor een heksenfeest. Mijn dochter wil voor haar 9 de verjaardag een feestje a.d.h.v. het kinderboek 'fantasia' van Geronimo Stilton. Vooraleer ze de feeën kunnen redden moeten ze door 7 fantasie-landen gaan. (land van de reuzen, de kabouters, de heksen,...) In elk land krijgen ze een bijpassende opdracht. Zaterdag probeer ik met de kinderen het toverbrouwsel te maken in het land van de heksen en kunnen ze muizenhappen. Bedankt voor de ideeën. katrien