Dure Rainbow Loom of minder prijzige namaak looms en elastiekjes?

1 Jul 2014

Lijkt het je leuk om te loomen? Maar zie je door de bomen het bos niet meer nu je een loombord en elastiekjes uit wil kiezen? Dat is niet zo gek. Er zijn immers heel veel verschillende soorten verkrijgbaar. Behalve de orginele Rainbow Loom spullen zijn er onder andere looms van Band-It!, Loom Bands en Moon Loom. Wat ga je kopen? Dure Rainbow Loom. Of liever de voordelige namaak? Hieronder vind je een overzicht van de loom kits die in de winkels en webshops te koop zijn.

Looms op een rijtje

LoombordIs het bord verstelbaar?Aantal pinnenMet clips?Met elastiekjes?Met een haaknaald?
Rainbow Loomja13 x 3C-clips600 (mix)ja + mini loom
DIY Loom Bands kit / Colorful Loom Bands kitja13 x 3S-clips600 (mix)ja
Band It! kitja13 x 3S-clips600 (mix)ja + mini loom
Fun Loomnee15 x 4grote C-clips600 (mix)ja
Moon Loom kitnee13 x 3S-clipsmixja
Loomers Loomja13 x 3neeneenee
Loomies Loomja13 x 3neeneenee
Nep Rainbow Loom Bandsnee11 x 3S-clips400 (mix)ja

Goedkope namaak of origineel?

Natuurlijk koop je het liefst een zo goedkoop mogelijk loombord en dito elastiekjes. Maar is dat wel een goede keus?

Nou, dat ligt er maar helemaal aan. Zelf zijn we — om het loomen eens uit te proberen — begonnen met de starter kit van DIY Colorful Loom Bands. In het begin kun je met de DIY Loom Bands loomspullen best aardig knutselen. Voor een simpel armbandje zijn ze dan ook prima geschikt.

Maar als je ingewikkelde dingen gaat maken, dan kom je met de goedkope loom boards al snel in de problemen. Het Loom Bands loombord is bijvoorbeeld niet zo heel erg stevig. Als je veel elastiekjes gebruikt en er veel spanning op het bord komt te staan, dan buigt het door. Met een beetje pech breekt het bord. De haaknaald die erbij zit is ook al niet zo’n robust ding: klein en van plastic. Die gaat ook snel kapot.

Liever Rainbow Loom

Wij hebben ons spaarvarken stukgeslagen en de originele Rainbow Loom startset gekocht. Kost een stuk meer, maar dan heb je ook wat. Wow, dat is echt een wereld van verschil. Het bord is stevig en de meegeleverde haaknaald  is van goede kwaliteit. De elastiekjes zijn ook beter dan die van andere merken. De bands van andere merken zijn soms verschillend van dikte. Er zitten dikke en dunne tussen. De dunne bandjes knappen regelmatig als je iets groters haakt. Al snel wordt het grrrrrr als je lekker bezig bent en er knapt weer eens een elastiek. Het valt lang niet altijd mee om gebroken elastiekjes halverwege te vervangen. Ook qua kleur zijn ze wat minder mooi, hoewel dat natuurlijk niet zo super belangrijk is.

Meer over de verschillen tussen de originele Rainbow Loom en alternatieve looms lees je trouwens hier.

Wat denk jij?

Natuurlijk zijn we benieuwd wat jij ervan vindt. Wat zijn jouw ervaringen? Kun je beter geld besparen door een lekker goedkoop loombord en elastiekjes te kopen? Of vinden jullie dat je toch beter wat meer kan betalen, omdat de goedkopere spullen gewoon niet fijn werken? Laat het weten in de reacties.

melissa ~ op 28 April 2015 om 16:43

Ik heb 2 weken geleden. Het echte rainbow loom bord gekocht bij toychamp in kerkrade. dat bord werkt veel fijner dan het neppen bord de elastiekjes die bij het ecbte bord in de doos zitten. Zijn 10× beter ben zeer tevereeden over het echte rainbow loom bord het was wel duur maar dan heb je ook wat

minnash ~ op 6 February 2015 om 7:46

Hoi Zoë, Dit artikeltje staat er sinds 1 juli 2014 op ...

Zo ~ op 3 February 2015 om 8:00

Wanneer is dit artikel eigenlijk geschreven??? Het staat er niet bij, of ik kan het niet vinden. Ik zie wel dat de eerste reactie op 18 juli 2014 was... Jullie hoeven eigenlijk geen antwoord te geven... Gr. Zoë

Zo ~ op 3 February 2015 om 7:53

Ik begon gewoon meteen met de echte... In die doos zaten ook echte elastiekjes bij. Trouwens: ik zou meteen de echte kopen (Loom & elastiekjes), omdat je met de echte veel langer mee kan, soms wel voor altijd, en met de neppe maar soms een paar dagen. Dan moet je weer een nieuwe kopen, en dat kost dan weer geld. Ik zal hier wel een betoog over kunnen schrijven, of een debat uitvoeren, maar de echte lijkt mij VEEL beter. Ik zit in de NEO-klas, dus vandaar dat ik met die betoog en debat dinges ermee naar voren kom. Ik ben 10 en loom erg graag. Ik heb gisteren (+ vandaag) een telefoonhoesje gemaakt voor mijn moeder. Zij was er erg blij mee. Gr. Zoë

Ellen ~ op 18 September 2014 om 16:22

de Echte is veel beter mijn vriendin had eerst een namaak, ze zette er één stiekje op en de rij brak!!! Daarna hebben we samen de echte gekocht en na 3maanden is nog steeds perfect

V. ~ op 17 August 2014 om 14:58

Hoi allemaal, Ik ben zelf ook begonnen met de DIY-bands set. Heb er zo'n 2 maanden mee gedaan, hij is nog steeds heel maar ik begon steeds meer creaties te maken waarbij veel spanning kwam, en dan schoten de verbindingsstukjes eronderuit. Ik heb bij de BSBudgetstore een soortgelijk loombord als de Rainbowloom gekocht, voor 6,50 met een dito haaknaald en miniloom. Er zaten alleen geen elastiekjes bij, maar dat maakt niks uit. Hij is net zo stevig (mijn zusje heeft de echte kit, de elastiekjes die daarbij zitten zijn wel heel erg mooi) en ik gebruik de Band It! elastiekjes (eerst de DIY-bands elastiekjes, maar die zijn echt van mindere kwaliteit) en voor figuurtjes zijn die van prima kwaliteit, alleen zijn sommige kleuren wat minder mooi (zoals donkerblauw). Ik ben erg blij met de loom, en ik vind dat een erg goed alternatief voor de Rainbowloom.

minnash ~ op 24 July 2014 om 18:21

Hoi Willeke, Ik heb even feedback gevraagd bij 1 van m'n dochters, da's de inhoudsdeskundige als het op loomen aankomt :-) In de starter kit van DIY Loom Bands zit een loombord, een haaknaald, een mix van elastiekjes (600) en clips. Het loombord is een stuk minder sterk dan het originele Rainbow Loom bord. En de haaknaald is van plastic. Die is nogal slapjes en je kan er daarom niet zo lekker mee werken.

[email protected] ~ op 18 July 2014 om 16:10

hoi ik heb een vraag ? wat zit er in de loombands kit ik hoor het graag Gr Willeke van Raaij