Sint Maarten pompoen maken

2 Nov 2018

Met Halloween snijden we altijd een of meerdere pompoenen uit. Maar ook voor het feest van Sint Maarten is het hartstikke leuk om een pompoen uit te hollen. De meeste kinderen knutselen een papieren lampion als ze op 11 november langs de deuren gaan om ‘lichtjes te lopen’ met Sint Maarten. Een pompoen is hier ook geschikt voor. Je moet natuurlijk wel een kleine pompoen gebruiken. Zo’n Halloween joekel is voor de Sint Maarten kids veel te zwaar.

Hieronder hebben we een stappenplan gemaakt voor het uithollen en versieren van een Sint Maarten pompoen.

Wat heb je nodig?

  • een kleine pompoen — eentje met een doorsnede van zo’n 15 centimeter is prima
  • een mes om het deksel van de pompoen te snijden
  • mesjes — een aardappelschilmesje, een hobbymesje of een guts — om de pompoen te versieren
  • een lepel om het vruchtvlees uit de pompoen te schrapen
  • binddraad of touw
  • een waxinelichtje of batterijlampje
  • een stok

Hoe maak je het?


Stap 1 — deksel: Snij de bovenkant van de pompoen los. We hebben het deksel in een kartel / zigzag vorm eraf gehaald. Het kan handig zijn om een cirkel op de pompoen te tekenen om aan te geven hoe groot je deksel ongeveer moet worden.

Snij het deksel van de pompoen in een zigzag vorm uit en haal het deksel eraf.


Stap 2 — uithollen: Haal het vruchtvlees uit de pompoen en schraap de binnenkant van de pompoen uit met een lepel. Het lepeltje van de Pumpkin Master set die we voor onze Halloween pompoen gebruikten is ideaal hiervoor. Dat dachten we tenminste. Omdat de pompoen zo klein is, werkt een bolletjeslepel voor meloenen een heel stuk handiger.

Niet teveel vruchtvlees laten zitten, maar ook niet te weinig. Als je zorgt dat de rand ongeveer 1 centimeter dik blijft is het okay. Probeer de bodem van de pompoen een beetje vlak te maken, zodat het waxinelichtje of batterijlampje straks goed rechtop blijft liggen. Oh ja, ook het deksel van de pompoen maak je dunner door het vruchtvlees eraf te schrapen.

Tip: als je de pompoenpitten apart houdt, ze schoon spoelt en laat drogen, dan kun je ze later gebruiken voor het kweken van nieuwe pompoenen.

Hol de pompoen goed uit, tot de rand ongeveer 1 cm dik is. Van het deksel ook vruchtvlees afschrapen.


Stap 3 — versier de pompoen: Versier de pompoen door er mooie patronen in te maken. Dat kun je bijvoorbeeld doen door er met een appelboor ronde gaten uit te steken. Ook het deksel kun je op een dergelijke manier versieren. Wij hebben een klein cakevormpje (in de vorm van een ster) gebruikt om een aantal afdrukken in de pompoen te maken. Daarna hebben we de sterretjes uitgesneden met een mini-zaagje.

Met een kleine cakevorm hebben we een aantal afdrukken in de pompoen gemaakt die we er daarna met een mini-zaagje hebben uitgezaagd.


Stap 4 — hengsel maken: Om de lampion aan een stok te dragen maak je een hengsel van binddraad of touw. Voor onze pompoen hebben we gewerkt met touw. Maak aan beide zijkanten van de pompoen twee gaatjes (ongeveer 2 centimeter) boven elkaar. Let op: maak het bovenste gaatje tenminste 5 centimeter onder de dekselrand van de pompoen, anders loop je kans dat hij uitscheurt. Knip een stuk touw af van ongeveer 75 centimeter. Doe het uiteinde van het touw door het onderste gaatje naar binnen en weer naar buiten door het bovenste gaatje en maak een dubbele knoop. Herhaal dit met het andere uiteinde van het touw en je hebt een hengsel.

Doe een touwtje door de gaatjes en en maak een knoop in het touw.


Klaar: Dit is het eindresultaat. In het donker ziet-ie er hartstikke leuk uit! Je kan ‘m dragen aan een stok. Of gewoon aan het touwtje.

Het eindresultaat: lichtjes lopen met een Sint Maarten pompoen

Update: We hebben nog een tweede pompoen gemaakt, met een heleboel ronde gaatjes erin. De gaatjes kan je met een appelboor maken. Voor deze pompoen hebben we voor de gemakkelijke(re) weg gekozen: de gaatjes zijn gemaakt een schroeftol en een (hout)boortje. Gaat reuze snel 🙂

In deze Sint Maarten pompoen hebben we een heleboel gaatjes gemaakt. Dat geeft ook een leuk effect in het donker.